Бабрујски рејон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бабрујски рејон
Бабруйскі раён
Застава Бабрујског рејона
Застава
Грб Бабрујског рејона
Грб
Положај Бабрујског рејона
Држава Белорусија
Област Могиљовска област
Админ. центарград Бабрујск
Површина1.599,05 km2
Становништво2009.
 — број ст.20.660
 — густина ст.12,92 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Бабрујски рејон (блр. Бабруйскі раён; рус. Бобруйский райо́н) је административна јединица другог нивоа на југозападу Могиљовске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Бабрујск који административно није део рејона и представља засебну административну целину - град обласне субординације.

Географија[уреди]

Бабрујски рејон обухвата територију површине 1.599,05 km² и на 5. је месту по величини у Могиљовској области.[1] Граничи се са 3 рејона Могиљовске области на западу, северу и истоку (Глуски, Асиповички и Киравски), те са 4 рејона Гомељске области на југу (Рагачовски, Свјетлагорски, Жлобински и Октобарски). Рејон се од севера ка југу протеже дужином од 46 km, док је то растојање од запада ка истоку 65 km. Налази се у југозападном делу области на око 110 km од града Могиљова, односно 150 km од Минска.

У рељефном погледу рејон је део простране Централно-Беразинске равнице са надморским висинама које се крећу од 118 до 278 m. Клима је умереноконтинентална са просечним температурама у јануару од око -6,7 °C, у јулу око 18,2 °C. Просечна годишња сума падавина износи 586 mm.

Речна мреже је доста густа а најважнији водоток је река Березина са својим притокама. Око 38% територије је под шумама, углавном листопадним.

Историја[уреди]

Рејон је основан 4. августа 1927. спајањем два постојећа рејона Бабрујског 1 и Бабрујског 2.

Демографија[уреди]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 20.660 становника или у просеку 12,85 ст/км² (статистика не обухвата податке за подручје града Бабрујска).[2]

Основу популације чине Белоруси (84,11%), Руси (11,94%), Украјинци (1,11%) и остали (2,84%).

Административна подела[уреди]

Административно рејон је подељен на 12 сеоских општина и на једну варошицу (Глуша). Административни центар рејона град Бабрујск је град обласне субординације и није део рејона. На подручју рејона постоји укупно 217 насељених места.

Саобраћај[уреди]

Најважније саобраћајнице које пролазе преко рејона су железнички правци МинскБабрујскГомељ и Бабрујск—Октобарски, те ауто-путеви Минск—Бабрујск—Гомељ, Слуцк—Бабрујск—Рагачов и Могиљов—Бабрујск—Мазир.

Привреда[уреди]

Најважнија привредна делатност овог рејона је пољопривреда, а посебно је развијено млечно и месно говедарство и узгој кромпира.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]