Бабушка (риба)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бабушка
Carassius gibelio 2008 G1.jpg
Научна класификација
Царство: Животиње
Тип: хордати
Класа: зракоперке
Ред: шаранке
Породица: шарани
Род: Carassius
Врста: C. gibelio
Биномна номенклатура
Carassius gibelio
(Bloch, 1782)

Бабушка (латински: Carassius gibelio пре 2003. године латински: Carassius auratus gibelio) је слатководна риба веома прилагодљиве природе. Припада породици шарана. Пореклом је из Азије, односно Сибира. У нашим рекама и језерима се први пут појавила почетком осамдесетих година 20. века, а донесена је из Кине.

Опис и грађа[уреди]

Дивља бабушка

Бабушка по својим карактеристикама припада породици шарана средње величине и углавном не прелази тежину од 3 Кг и дужину од 45 центиметара.

Има дебело тело, најчешће је сребрне боје и нема брчиће попут обичног шарана.

Станиште, навике, исхрана и распрострањеност[уреди]

Настањује углавном језера и реке са мирнијим током. Чест је становник стајаћих вода и речних рукаваца. Бабушка се креће по дну где и проналази храну. Сваштојед је, јако је прождрљива, начешће се храни мекушцима и воденом вегетацијом. У зимском периоду се укопава у муљ на дну воде што јој омогућава да преживи веома ниске зимске температуре. Пореклом је из Сибира, али данас је распрострањена широм Азије и Европе.

Размножавање[уреди]

Полну зрелост примерци ове врсте постижу у 3 или 4 години живота. Плодност је од 160.000 до 380.000 јаја. Бабушка се код нас размножава гиногенезом, јер нашим водама се јако тешко проналазе мужјаци ове врсте, а по неким тврдњама уопште их и нема. Гиногенеза подразумева укрштање полно зреле женке са мужјацима сродних врста из групе шарана (Cyprinidae) - обичним шараном и другом белом рибом. Сперматозоиди других врста улазе у јаје, али не долази до оплодње. Дакле Бабушке се могу размножавати и из неоплођених јаја.

За време мреста скупљају гранчице како би ухватиле рибну вегетацију при дну. Јаја се везују за биљке. Јединке које настањују језера селе се у речна ушћа да би избегле ниску концентрацију кисеоника у води током зиме.

Други називи[уреди]

Бабушка се још назива Мелез, Бастер, Сребрни караш, Пастак и Коров.

Спољашње везе[уреди]