Бабушка (риба)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бабушка
Carassius gibelio 2008 G1.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. gibelio
Биномијално име
Carassius gibelio
(Bloch, 1782)

Бабушка (лат. Carassius gibelio пре 2003. године лат. Carassius auratus gibelio) је слатководна риба веома прилагодљиве природе. Припада породици шарана. Пореклом је из Азије, односно Сибира. У нашим рекама и језерима се први пут појавила почетком осамдесетих година 20. века, а донесена је из Кине.

Опис и грађа[уреди]

Дивља бабушка

Бабушка по својим карактеристикама припада породици шарана средње величине и углавном не прелази тежину од 3 Кг и дужину од 45 центиметара.

Има дебело тело, најчешће је сребрне боје и нема брчиће попут обичног шарана.

Станиште, навике, исхрана и распрострањеност[уреди]

Настањује углавном језера и реке са мирнијим током. Чест је становник стајаћих вода и речних рукаваца. Бабушка се креће по дну где и проналази храну. Сваштојед је, јако је прождрљива, начешће се храни мекушцима и воденом вегетацијом. У зимском периоду се укопава у муљ на дну воде што јој омогућава да преживи веома ниске зимске температуре. Пореклом је из Сибира, али данас је распрострањена широм Азије и Европе.

Размножавање[уреди]

Полну зрелост примерци ове врсте постижу у 3 или 4 години живота. Плодност је од 160.000 до 380.000 јаја. Бабушка се код нас размножава гиногенезом, јер нашим водама се јако тешко проналазе мужјаци ове врсте, а по неким тврдњама уопште их и нема. Гиногенеза подразумева укрштање полно зреле женке са мужјацима сродних врста из групе шарана (Cyprinidae) - обичним шараном и другом белом рибом. Сперматозоиди других врста улазе у јаје, али не долази до оплодње. Дакле Бабушке се могу размножавати и из неоплођених јаја.

За време мреста скупљају гранчице како би ухватиле рибну вегетацију при дну. Јаја се везују за биљке. Јединке које настањују језера селе се у речна ушћа да би избегле ниску концентрацију кисеоника у води током зиме.

Други називи[уреди]

Бабушка се још назива Мелез, Бастер, Сребрни караш, Пастак и Коров.

Спољашње везе[уреди]