Бабушка (риба)

С Википедије, слободне енциклопедије

Бабушка
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Cypriniformes
Породица: Cyprinidae
Потпородица: Cyprininae
Род: Carassius
Врста:
C. gibelio
Биномно име
Carassius gibelio
(Bloch, 1782)
Синоними

Carassius auratus gibelio

Бабушка (лат. Carassius gibelio пре 2003. године лат. Carassius auratus gibelio) је слатководна риба веома прилагодљиве природе. Припада породици шарана. Пореклом је из Азије, односно Сибира. У нашим рекама и језерима се први пут појавила почетком осамдесетих година 20. века, а донесена је из Кине.

Опис и грађа[уреди | уреди извор]

Дивља бабушка

Бабушка изгледом подсећа на караша (Carassius carassius), достиже дужину од 10 − 35 cm. Крљушти су јој веће од крљушти караша, по правилу има 27 − 32 крљушти дуж латералне линије, док караш има 31 − 35. Сребрнкасте је боје, понекад са благим златним тоном. Бабушкин реп је рачвастији у односу на карашев.[1]

Има дебело тело, најчешће је сребрне боје и нема брчиће попут обичног шарана.

Бабушка по својим карактеристикама припада породици шарана средње величине и углавном не прелази тежину од 3 Кг и дужину од 45 центиметара.

Станиште, навике, исхрана и распрострањеност[уреди | уреди извор]

Настањује углавном језера и реке са мирнијим током. Чест је становник стајаћих вода и речних рукаваца. Бабушка се креће по дну где и проналази храну. Сваштојед је, јако је прождрљива, начешће се храни мекушцима и воденом вегетацијом. У зимском периоду се укопава у муљ на дну воде што јој омогућава да преживи веома ниске зимске температуре. Пореклом је из Сибира, али данас је распрострањена широм Азије и Европе.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Полну зрелост примерци ове врсте постижу у 3 или 4 години живота. Плодност је од 160.000 до 380.000 јаја. Бабушка се код нас размножава гиногенезом, јер нашим водама се јако тешко проналазе мужјаци ове врсте, а по неким тврдњама уопште их и нема. Гиногенеза подразумева укрштање полно зреле женке са мужјацима сродних врста из групе шарана (Cyprinidae) - обичним шараном и другом белом рибом. Сперматозоиди других врста улазе у јаје, али не долази до оплодње. Дакле Бабушке се могу размножавати и из неоплођених јаја.

За време мреста скупљају гранчице како би ухватиле рибну вегетацију при дну. Јаја се везују за биљке. Јединке које настањују језера селе се у речна ушћа да би избегле ниску концентрацију кисеоника у води током зиме.

Други називи[уреди | уреди извор]

Бабушка се још назива Мелез, Бастер, Сребрни караш, Пастак и Коров.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Prussian carp: Carassius gibelio. NatureGate. Приступљено 14. 12. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]