Балдур фон Ширах

Из Википедије, слободне енциклопедије
Балдур фон Ширах
Baldur von Schirach.jpg
Балдур Бенедикт фон Ширах
Датум рођења 9. мај 1907.
Место рођења Берлин
 Немачка
Датум смрти 8. август 1974.
Место смрти Крев
 Немачка

Балдур Бенедикт фон Ширах (нем. Baldur Benedikt von Schirach; Берлин, 9. мај 1907Крев, 8. август 1974), нацистички политичар, вођа организације Хитлерјугенд, гаулајтер Беча.

НСДАП-у се прикључио 1925. године пошто је постао фасциниран Хитлером (Кершо пише да је наводно прочитао Мајн Кампф за једно вече). Ускоро је постао вођа нацистичког студентског покрета и нацистичке омладине. 1933. именован је за челника Хитлерјугенда. Био је и официр у Штурмабтајлунгу са чином (нем. Gruppenführer), еквивалент генерал-мајору.

За време рата организовао је депортације немачке деце из подручја савезничког бомбардовања. Добровољно се пријавио за учествовање у походу на Француску где је награђен Гвозденим крстом. Од 1940. па до краја рата је био гаулајтер Беча. Иако је био антисемита и организовао депортације Јевреја, с временом је постао критичан према нацистичкој политици у погледу Јевреја и становника источне Европе. Због тога је изгубио Хитлерову наклоност.

Предао се 1945. године. Био је учесник првог дела Нирнбершког судског процеса. Покајао се за своја дела, одслужио 20 година и након изласка из затвора повукао се на југ Немачке. 1974. године издао је мемоаре: „Веровао сам у Хитлера“. Умро је 1974. у 67. години живота. Био је ожењен и имао четворо деце. Од жене се развео 1950. док је био у затвору.

Спољашње везе[уреди]