Балканска масница

С Википедије, слободне енциклопедије

Балканска масница
Балканска масница (Pinguicula balcanica) у Бугарској
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. balcanica
Биномно име
Pinguicula balcanica
Зелено: распрострањење Pinguicula balcanica ssp. balcanica;
Црвено: распрострањење Pinguicula balcanica ssp. pontica

Балканска масница (лат. Pinguicula balcanica) је вишегодишња инсективорна биљка из породице мешинки. Ова врста је балкански ендемит.

Опис[уреди | уреди извор]

Дугуљасти лепљиви листови прикупљени су у основи розете биљке. Цвет је плаво-љубичасте боје са две „усне”, горњом дводелном и доњом троделном, и издуженом остругом.

Цвета од маја до августа, а плодови сазревају од јула до септембра.

Недостатак хранљивих материја у сиромашним земљиштима биљке надокнађују инсективороном исхраном. Привлаче их капљице на његовим листовима, за које се инсекти лепе. Биљка их затим вари отпуштањем посебних ензима.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Ендемична је за балканско полуострво, са изузетком подврсте Pinguicula balcanica ssp. pontica која расте у Турској на Улудагу и у близини Бајбурта. Срећемо је у Албанији, Бугарској, Грчкој, Црној Гори, Србији и Северној Македонији. У Србији расте на Старој планини на локалитету Арбиње и Шар-планини на Брезовици (најзначајније популације су у цирковима). У Црној Гори живи на тресетиштима Барног и Модрог језера на Дурмитору. У Грчкој расте на Кајмакчалану, Смоликасу, Грамосу, Северном Пинду и Вардузији[1]. У Северној Македонији живи на Кајмакчалану и Корабу. У Бугарској расте на Рили и Пирину. У Албанији насељава широко подручје од северозападног дела Албанских Алпа преко Ђалице и Кораба на североистоку и Јабланице на истоку до Грамоса на југоистоку земље[2].

Станиште[уреди | уреди извор]

Расте у субалпском појасу планина на надморској висини од 900 до 2.500 m. на влажним и киселим стаништима. Често се може наћи на планинским тресетиштима, мочварним ливадама, око извора и на влажним стенама.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Павлов, Димитър; Мариус Димитров. Ботаника. ЛТУ, София, 2010

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pinguicula balcanica (greekflora.gr)”. 
  2. ^ „The genus Pinguicula (Lentibulariaceae) in Albania – a critical review” (PDF).