Балтазар Нојман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Балтазар Нојман

Јохан Балтазар Нојман
Јохан Балтазар Нојман

Информације
Датум рођења 27. јануар 1687.
Место рођења Хеб
Датум смрти 19. август 1753.
Место смрти Вирцбург
Дела

Јохан Балтазар Нојман (нем. Johann Balthasar Neumann; Хеб, 27. јануар 1687Вирцбург, 19. август 1753) био је немачки барокни архитекта, заслужан за пројекте многих цркава и палата, углавном у Вирцбургу.

Биографија и дело[уреди]

Барокна црква у Триру

Нојман је рођен у месту Хеб (немачки: Егер), данас у Чешкој 27. јануар 1687. у породици сукнара као седмо дете. Његов кум је постао мајстор звонар и металоливац Балтазар Платзер ка којем је у тринајстој години наступио Балтазар као ученик Године 1711. добио је сведочанство као редовни товариш и употио се да тражи искуство у иностранству. Преселио се у Вирцбург где је прво радио у металној ливници. Ту је упознао ижењера Андреаса Милера који га је подучавао геодезији, геометрији и матенатици као и цивилном и војном градитељству. 1712. године писао је у Хеб да добије кредит за куповину књига, цртачких прибора и инструмената. Месно веће му је одобрило кредит који је Нојман лако после тога исплатио. Годину дана после тога је Нојман дошау на погреб свога оца у Хеб и овом приликом је он продао Хебу дупликат свога мерила које је израдио.за 7 фл. И 30 кр. Он је 1713. израдио Instrumentum Architecturae, врсту шестара за пројектовање архитектонских стубова које је сам конструисао и служило је за лакше одређивање пропорција стубова у стилским редовима. Његова даља каријера топџије у Вирцбургу је била успешна и од 1716. године је почео сарадњу са вирцбуршким инжињером Греисингем. Представу о уметности светских грађевина је себи направио на студијама у Бечу. 1718. године је био именован за кнежевског инжењера- капетана и био је постепено повишаван све до 1729. године када му је боло додељен чин пуковника.

Под патронатом породице Шенборн, образовао се у архитектури и путовао по Италији, Француској и Низоземској. За породицу Шенборн саградио је Резиденцију (Вирцбуршки дворац), резиденцијалну палату принца-бискупа, као и капелу у градској катедрали. Резиденција је синоним за појам „Вирцбуршки рококо“. Од 1731. био је предавач на Универзитету у Вирцбургу.

Године 1911. је музеј у Вирцбургу добио збирку из заоставштине Балтазара Нојмана и његовог сина која се састојала из два дела од укупно 424 архитектонска плана и из „Скицара ецкерт“ са 134 листова предлога на опрему цркава и гробова са неколико скица слика и архитектонских цртежа. Ту се ради о вредну збирку планова које сувисе са историјом архитектуре у доба барокне уметности у европи. Приликом 300 годишњице рођења Балтазара Нојмана била је издата побликација са репродукцијама 172 сачуваних грађевинских планова у оригиналној величини.

Балтазар Нојман важи за једног од најзначајнијих архитеката барока и рококоа. Истиче се по уређењу унутрашњих простора, нарочито степеништа и ентеријера цркава. Иако сам није био надарен као декоратер, умео је да изабере најбоље сараднике.

Најважнија дела[уреди]

Балтазар Нојман остварио је преко 100 објеката, значајних мостова, цркава, манастира, замкова, стамбених и привредних објеката.

Резиденција у Вирцбургу
  • Резиденција у Вирцбургу - изграђена по угледу на Палату Версај у италијанско-француском барокном стилу
  • Замак у Брилу
  • Црква 14 светаца
  • капела у Вирцбуршкој катедрали
  • Дворац у Вернеку
  • Опатија у Нересхајму
  • Црква свети Паулин у Триру

Резиденција у Вирцбургу и дворци у Брилу су на листи светске баштине УНЕСКО-а.

Литература[уреди]

  • Каталог са изложбе о Балтазару Нојману у Хебу 2013. године Ing Michal Pospišil на чешком и немачком језику: Johan Balthasar Neuman 1687-1753 Život a dilo –Leben und Werk, Cheb 2013.

Спољашње везе[уреди]