Банатска војна крајина

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Крајина (вишезначна одредница).
Мапа делова банатске крајине (крај 18. и почетак 19. века)

Банатска војна крајина, или само Банатска крајина, била је део граничног подручја Војне крајине у Хабзбуршком царству, који се налазио у јужном Банату (данас подељеном између Србије и Румуније).

Географија[уреди | уреди извор]

Банатска Крајина је била првобитно подељена у два пука/регименте (Влашко-илирску регименту и Немачко-банатску регименту) а затим од 1838 (заправо 1845) на српски, немачки и румунски део (види Влашко-илирска регимента, Немачко-банатска регимента, Српско-банатска регимента). 1849. године, овај део Војне крајине на југу се граничио са Кнежевином Србијом, на северу са Војводством Србијом и Тамишким Банатом, на истоку са Трансилванијом и Влашком, и на западу са Славонском Крајином. У 19. веку, Банатска Крајина је укључивала и југоисточни део Бачке, познат као Шајкашка (видети чланак: Шајкашки батаљон).

Места[уреди | уреди извор]

Неки од важнијих градова и места у Банатској Крајини били су: Борча[1], Панчево, Бела Црква, Алибунар, Ковин, Карансебеш, итд.

Историја[уреди | уреди извор]

Војна провинција Хабзбуршке монархије позната као Тамишки Банат формирана је 1718. године. Године 1751. Марија Терезија уводи цивилну управу у северном делу ове провинције. Јужни део Баната остао је под војном управом и реорганизован је као Банатска Крајина у саставу Војне крајине. Банатска Крајина је постојала до 1873. године, када је, након њеног укидања, ово подручје дошло под цивилну (жупанијску) власт.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Маринковић, Велимир (1975). „Насеље”. Борча: Насеље и школа. Београд: Графички школски центар. стр. 20—69. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]