Банатски Бугари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Банатски Бугари на мапи Баната      Бугарска популација      Град (место)

Банатски Бугари (банатскобуг. palćene — Палкјене или banátsći balgare — Банатскји Балгаре; буг. банатски българитрансл. banatski balgari; рум. Bulgari bănățeni) су бугарска мањинска група која углавном живи у Банату. Они су католици и потичу из северне и северозападне Бугарске. Банатски Бугари су насељени на данашње просторе у 17. веку и говоре источнобугарски дијалект са великим утицајем немачког, мађарског, румунског и српског језика и њихових лексичких утицаја.

Према названичним подацима, има 12.000 Бугара који живе у румунском и 3.000 у српском Банату, а по званичним подацима из 2002. године око 6.500 у Румунији и 1.658 у српском Банату. Главни центри Банатских Бугара су: у Србији Скореновац, Иваново, Црепаја, Владимировац и Јаша Томић (буг. Модош), у Румунији Велики Семиклуш, (буг. Смиклуш), Дудешти Веки (срп. Стари Бешенов, буг. Стар Бишнов), Винга, и град Темишвар, у Бугарској Палћени живе у селима Брдарски Геран, Асеново, Драгомирово и Гостиља.

Већином су Павлићани католичке вероисповести, а говоре палћенским дијалектом бугарског језика, који спада у словенску групу индоевропске породице језика.

Види још[уреди]

Банат на мапи Европе

Литература[уреди]

  • Благовест Нягулов. Банатските българи. Историята на една малцинствена общност във времето на националните държави, София 1999 г.
  • Любомир Милетич Изследвания за българите в Седмиградско и Банат. София 1987
  • Карол Телбизов Общинското управление на банатските български общини под австрийска и унгарска власт.-Годишник на Висшето училище за стопански и социални науки „Св. Кирил Славянобългарски“, Варна, 1945, кн. 18, pp. 1-57.


Спољашње везе[уреди]