Банатски Бугари

С Википедије, слободне енциклопедије
Банатски Бугари
Banat Bulgarian settlement.svg
Мјеста у Банату у којима живе Банатски Бугари:
  Бугарско становништво
  Град или варошица
Региони са значајном популацијом
Банат (Србија, Румунија), Бугарска, у мањој мјери Мађарска, Сједињене Америчке Државе
 Србија1.055 (2011)[1]
3.000 (проц.)[2]
 Румунија6.468[3]
12.000 (проц.)[2]
Језици
бугарски (банатскобугарски)
Религија
претежно католицизам
Сродне етничке групе
Бугари (Јужни Словени)

Палћени или Банатски Бугари (банатскобуг. Palćene или Banátsći balgare, буг. Банатски българи, рум. Bulgari bănățeni, мађ. Bánsági или Bánáti bolgárok) су посебна бугарска мањинска група која се у 18. вијеку населила у Банату, који се у то вријеме налазио у саставу Хабзбуршке монархије, а након Првог свјетског рата је подијељен између Мађарске, Румуније и Србије. За разлику од већине Бугара, они су римокатолици и потичу од павлићана и римокатолика из данашње сјеверне и сјеверозападне Бугарске.

Банатски Бугари говоре карактеристичним кодификованим обликом источнобугарским вернакуларом са много лексике других језика који се говоре у Банату. Иако су снажно акултирани ка Панонској низији (удаљени од матичне Бугарске), ипак су сачували бугарски идентитет.[4] Од ослобођења Бугарске 1878. године, многи су се вратили у Бугарску и тамо основали нова села.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији — Национална припадност” (PDF). Приступљено 13. 12. 2018. 
  2. ^ а б Иванова & Бечева 2004.
  3. ^ „Structura Etno-demografică a României” (на језику: румунски). Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală. Приступљено 13. 12. 2018. 
  4. ^ ZATYK”, VIVIEN (1994). „Magyar bolgárok? Etnikus identitás és akkulturáció a bánáti bolgárok körében” (PDF). Regio – Kisebbség, politika, társadalom (на језику: мађарски). Приступљено 13. 12. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Иванова, Ценка; Бечева, Ничка (2004). Говорът и книжовноезиковата практика на българите-католици от сръбски Банат (на језику: бугарски). Приступљено 13. 12. 2018. 
  • Благовест Нягулов. Банатските българи. Историята на една малцинствена общност във времето на националните държави, София 1999 г.
  • Любомир Милетич Изследвания за българите в Седмиградско и Банат. София 1987
  • Карол Телбизов Общинското управление на банатските български общини под австрийска и унгарска власт.-Годишник на Висшето училище за стопански и социални науки „Св. Кирил Славянобългарски“, Варна, 1945, кн. 18, pp. 1-57.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]