Бановина Србија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа која показује предлог за формирање Бановине Србије

Бановина Србија је назив за предложену нову административну јединицу Краљевине Југославије.[1] Стварање ове бановине предложено је након формирања Бановине Хрватске 1939. године. Међутим, због окупације и поделе Југославије од стране Сила Осовине 1941. године, предлог о стварању Бановине Србије никада није реализован.

Предлог[уреди | уреди извор]

После стварања Бановине Хрватске 1939. године, поставило се питање политичког положаја српског народа у Краљевини Југославији, тако да су неки српски интелектуалци (на пример чланови Српског клуба) и политичари (укључујући и неке чланове југословенске владе, као на пример Драгишу Цветковића) предложили и планирали стварање Бановине Србије (или Српске бановине), у коју би ушла подручја постојећих бановина: Врбаске, Дринске, Дунавске, Моравске, Зетске и Вардарске.[1] Организација предложене Бановине Србије била би слична организацији Бановине Хрватске, а седиште би јој било у Скопљу.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према југословенском попису из 1931. године, постојеће бановине чија би територија, према предлогу, била укључена у Бановину Србију, имале су следећи састав становништва:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Vucinich 1969, стр. 31

Литература[уреди | уреди извор]