Бановина Србија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мапа која показује предлог за формирање Бановине Србије

Бановина Србија је назив за предложену нову административну јединицу Краљевине Југославије.[1] Стварање ове бановине предложено је након формирања Бановине Хрватске 1939. године. Међутим, због окупације и поделе Југославије од стране Сила Осовине 1941. године, предлог о стварању Бановине Србије никада није реализован.

Предлог[уреди]

После стварања Бановине Хрватске 1939. године, поставило се питање политичког положаја српског народа у Краљевини Југославији, тако да су неки српски интелектуалци (на пример чланови Српског клуба) и политичари (укључујући и неке чланове југословенске владе, као на пример Драгишу Цветковића) предложили и планирали стварање Бановине Србије (или Српске бановине), у коју би ушла подручја постојећих бановина: Врбаске, Дринске, Дунавске, Моравске, Зетске и Вардарске.[1] Организација предложене Бановине Србије била би слична организацији Бановине Хрватске, а седиште би јој било у Скопљу.

Демографија[уреди]

Према југословенском попису из 1931. године, постојеће бановине чија би територија, према предлогу, била укључена у Бановину Србију, имале су следећи састав становништва:

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Vucinich 1969, стр. 31

Литература[уреди]