Барта Пулхерија

С Википедије, слободне енциклопедије
Барта Пулхерија
Датум смрти1981.

Ана Барта Пулхерија (око 1881Аустрија, 1981) била је припадница католичког реда Милосрдних сестара Светог Вицента од Паула и управница логора за српску децу Јастребарско.[1]

Била је свастика водећег усташког идеолога Милета Будака, министра богоштовља и наставе (1941) и министра спољних послова у Влади Независне Државе Хрватске.

Сведочења[уреди | уреди извор]

Према сведочењу Зорке Делић Скиба из села Крухари, бивше заточенице логора Јастребарско, Пулхерија је за заточену српску децу говорила да су: „бандитска дјеца” и да их све треба побити.[2] Гојко Рончевић је имао седам година када је доведен у логор Јастребарско 1942. године. Према његовим сећањима, само дан пре него што је Четврта кордунашка ударна бригада ослободила логор 26. августа 1942. године, Барта Пулхерија је будаком убила двоје деце.[1] Плански је отежавала нормалну исхрану деце, тако да су она углавном неколико дана узастопно јела ретку и запржену супу. Такође, током летњих врућина, забрањивала је да се деци млеко доноси у 6 сати ујутру, већ у 11 сати, како би се у међувремену покварило.[3]

Пред крај рата 1945. године, успела је да са усташама напусти Југославију и оде у Аустрију, те тако избегне да одговара за злочине.[4] Умрла је у Аустрији 1981. године. Католичка црква никада није осудила њене делатности.

Дара из Јасеновца[уреди | уреди извор]

Лик управнице дечијег логора у филму Дара из Јасеновца, који тумачи глумица Татјана Кецман, инспирисан је ликом Барте Пулхерије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Сретеновић, Мирјана (1. фебруар 2017). „Чорбуљак од покошене траве”. Политика. 
  2. ^ „Сведочење Зорке Делић Скиба”. Јадовно 1941. 
  3. ^ Fumić, Ivan (2011). Djeca žrtve ustaškog režima (PDF). Zagreb: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. стр. 88—89. 
  4. ^ Fumić, Ivan (2011). Djeca žrtve ustaškog režima (PDF). Zagreb: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. стр. 14.