Баски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Баски
Euskaldunak
Flag of the Basque Country.svg
Баскијска застава
Укупна популација
око 3 милиона
Региони са значајном популацијом
 Шпанија 2.410.000
 Француска 239.000
 Сједињене Америчке Државе 57.793
 Канада 6.965
Језици
баскијски, шпански, француски
Религија
Доминира католицизам

Баски (баск. euskaldunak, шп. vascos, франц. basques) су народ који живи на западним Пиринејима и обали Бискајског залива. Потомци су древног иберијског племена Васкона. Баска укупно има око 3 милиона, од чега око 2.359.400 у Шпанији (већином у аутономној покрајини Баскији), а око 230.200 у Француској. Говоре баскијским језиком, који није сродан другим језицима. Сваки четврти Баск разуме баскијски језик.

Баскијских заједница има у Средњој и Јужној Америци, где су се преселиле у 18. веку. Основа баскијског етничког идентитета је баскијски језик (баск. euskara). То је једини неиндоевропски језик у Јужној и западној Европи, а порекло језика није потпуно објашњено.

Претпоставља се да су Баски остатак неиндоевропског народа, који је можда дошао са Кавказа и који се после измешао са досељеним Индоевропљанима. У новије време, лингвистика и етимологија покушавају да пронађу сличности између Баска и кавкаских народа. На пример, Иберија је древни назив и за Иберијско полуострво, али и за територију данашње Грузије.

Највећи баскијски град је Билбао.

Религија[уреди]

Баски су већином католичке вероисповести. Били су међу првим Европљанима који су примили хришћанство, давно пре Словена и других народа. Пре преобраћења у хришћанство многе баскијске групе су поштовале богињу Мари.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]