Баст

С Википедије, слободне енциклопедије
Скулптура Баст
Баст
написано хијероглифима
W1tB1

Баст (Бастет, Басет, Убасти или Пасхт) је староегипатска богиња-мачка, соларно божанство и богиња рата. Била је поштована за време Друге династије. Седиште култа било је у Пер Басту (грчки Бубастис), који је добио име по богињи Баст. У почетку је сматрана заштитницом Доњег Египта и приказивана као лавица. Сматрана је чуваром фараона и највишег мушког божанства — Ра.

Током каснијих династија, свештеници Амуна назвали су је Бастет, а њена улога се временом умањивала, јер је улогу богиње рата преузимала Секхмет, такође богиња лавица.

У грчкој митологији Баст је позната као Аелурус (грч. мачка) и њену улогу соларног божанства су променили, тако да је постала богиња Месеца. Грци су поистоветили Баст са богињом Артемидом, сматрали су је Хорусовом сестром, а касније кћерком Озириса и Изиде.

Приказ[уреди | уреди извор]

Баст је соларно божанство и богиња рата. У почетку приказана је као лавица заштитница Доњег Египта. Током Средњег Царства приказује се као мачка, а током Новог као жена са главом мачке, која носи корпу или кутију, као и систру и егиду украшену лављом главом.

Била је заштитница фараона и Ра, што јој је донело име »жена ватра« и »око Ра«.

Историја и везе са другим боговима[уреди | уреди извор]

Мачке су биле изузетно поштоване животиње у Старом Египту, често су биле украшаване накитом и јеле су заједно са људима, понекад из истог тањира. Баст је била богиња мачака, представљена у храмовима у којима су мачке мумифициране и сахрањиване. У храму Баст у Пер Басту откривено је више од 300.000 мумифицираних мачака.

Током Новог Царства када је Маахес, нумибијско божанство постало део египатске митологије, у Доњем Египту је Баст преузела улогу његове мајке, док је у Горњем ту улогу носила Секхмет.

Баст је била ћерка Амон Ра, била је у вези са богињом кобром Ваџет Доњег Египта, слично као Некхмет и Секхмет у Горњем Египту.

Баст је временом постала и богиња парфема и добила надимак заштитнице мириса. Када је Анубис постао бог балсамовања, Баст је као богиња масти, сматрања његовом женом. Бест је сматрана и Анубисовом мајком, док ово веровање није промењено и Анубис је постао Нефертитин син.

Будући да домаће мачке имају нежан и заштитнички однос према потомцима, Баст се сматрала добром мајком и приказивана је у друштво великог броја мачића. Жене које су желеле децу понекад су носиле привезак који је приказивао богињу са мачићима, чији је број представљао број деце који је жена желела.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]