Бахаме

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бахами)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Комонвелт Бахама
Commonwealth of The Bahamas  (енглески)
Крилатица: Напред, више, напред, заједно
(енглески: Forward, Upward, Onward, Together)
Положај Бахама
Главни град Насау
Службени језик енглески
Владавина
 — Краљица Елизабета II
 — Генерални гувернер Маргерит Пиндлинг
 — Премијер Хуберт Минис
Историја
Независност Од Уједињеног Краљевства
10. јула 1973.
Географија
Површина
 — укупно 13.940 km2(155)
 — вода (%) 28
Становништво
 — 2010.[1] 351.461(178)
 — густина 25,21 ст./km2
Економија
Валута Бахамски долар
 — стоти део валуте ‍100 центи‍
Остале информације
Временска зона UTC -5
Интернет домен.bs
Позивни број +1-242

1 Краљевска химна Боже, чувај краљицу! (енглески: God, Save the Queen), се користи само приликом монархијских прилика.

Бахаме (енглески: Bahamas), или званично Комновелт Бахама (енглески: Commonwealth of The Bahamas), познати и као Бахамска острва или Бахами, држава су у Средњој Америци, у Атлантском океану. Налазе се источно од Флориде, северно од Кубе и Кариба и западно од британске прекоморске територије Теркс и Кејкос.[2]

Назив[уреди]

Назив Бахаме (Bahamas) можда води поријекло од шпанских ријечи baja mar (чита се „баха мар“ — плитко море), а можда од лукајанског имена за острво Велика Бахама, ba-ha-ma („велико горње средње копно“).

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Суседне државе Бахама су: САД, Куба, Хаити и Доминиканска Република. Бахаме чини архипелаг од седамсто острва и острваца који захватају површину од око 259.000 km² Атлантског океана. Површина копна износи 13.878 km². Највеће острво је острво Андрос које се налази на западу државе. На острву Њу Провиденс, које се налази источно од Андроса, налази се главни град Насау у којем живи двије трећине укупног становништва. Поред Андроса и Њу Провиденса, важно је споменути и острво Велики Бахами на сјеверу (гдје је смјештен други највећи град Бахама, Фрипорт) као и острво Инагва на југу државе.

Геологија и рељеф[уреди]

Воде[уреди]

Флора и фауна[уреди]

Клима[уреди]

Историја[уреди]

Када је Кристифор Колумбо први пут закорачио на тло Новог свијета, било је то острво Сан Салвадор у југоисточним Бахамама. На острву је затекао индијанско племе Таино, са којима је размијенио поклоне. У то вријеме на територији данашњих Бахама је живјело око 40.000 Индијанаца. Доцније су сви они поробљени, тако да је њихово богато друштво брзо ишчезло.

Први енглески досељеници су населили острва 1650. године, а доласком гувернера Вудса Роџерса 1718. године званично су постала дио Британског царства.

Године 1964. Бахаме су добиле самосталну власт, да би 1973. постали самостална држава. Од тог тренутка у држави је нагло развијен туризам и банкарство, тако да држава данас има трећи по величини бруто домаћи производ по глави становника у западној хемисфери.

Становништво[уреди]

Гледано по расној основи, црнци чине око 85% а бијелци око 12% становништва. Службени језик је енглески који разумије скоро цијела популација земље.

Бахамци су врло религиозан народ; земља има највећи број цркава по особи на свијету. Хришћанство је главна религија. Баптистичка црква је доминантна; вјерници ове цркве чине око 32% становништва, а велики број припадника припада англиканској (20%) и католичкој цркви (19%).

Одређени број људи, посебно на јужним и источним острвима, су припадници локалне религије оби, која је слична вудуу. Вуду религија је такође распрострањена али готово искључиво у хаићанској заједници. Прастановници су били Лукајански Индијанци.

Политика[уреди]

На челу државе је краљица Елизабета II. Њу на Бахамама представља гувернер-генерал који се бира по препоруци владе. У складу са британском традицијом, извршну власт представља дводомни парламент који се састоји од доњег дома сачињеног од 41 посланика и шеснаесточланог Сената, чије чланове бира гувернер-генерал, укључујући девет по савјету премијера, четири по савјету шефа опозиције и три по савјету премијера у договору са шефом опозиције. Извршну власт чини влада са премијером на челу. Избори се одржавају сваких пет година.

Бахаме су члан Комонвелта.

Административна подела[уреди]

Бахаме се састоје од тридесет и једног дистрикта са локалним властима и острва Њу Провиденс којим управља државна влада. Тренутно постоје двадесет и три дистрикта дефинисана 1996. године и осам дистрикта додатих 1999. године.

Привреда[уреди]

Плажа на Ељутери

Бахама има стабилну и растућу привреду која зависи од туризма и банкарства. Туризам чини више од 60% бруто домаћег производа и у њему је запослена скоро половина радне снаге. Раст туризма је проузроковао нагли пораст броја нових хотела и прихватилишта за туристе.

Саобраћај[уреди]

Значајније морске луке за међународни саобраћај су Фрипорт и Насау.

Култура[уреди]

Улична парада Џанкану

Култура Бахама је спој афричке, европске и других култура. Вјеројатно најпрепознатљивији културни облик Бахама је улична парада џанкану (junkanoo).

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Craton, Michael; Saunders-Smith, Gail (1992). Islanders in the Stream: A History of the Bahamian People. University of Georgia Press. ISBN 0-8203-2122-2. 

Спољашње везе[уреди]