Бацање терета

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бацање терета је стара атлетска дисциплина, пореклом из Шкотске, као народно такмичење, која је два пута била на програму Олимпијских игара, 1904 у Сент Луису и 1920 у Антверпену. Оба пута бацан је терет од 56 енглеских фунти што износи 25,4 кг (1 енглеска фунта је 453,59 грама).

Данас се бацање терета примењује у тренингу свих бацача, а нарочито у бацању кладива, али бацање терета и бацање камена нису више у службеном програму ателетских такмичења.

У неким земљама као нпр. делу Немачке и Швајцарске воде се и рекорди у тим дисциплинама (Rasenkraftsport), а у службеном првенствима постоји и бацачки тробој:бацање кладива, бацање терета и бацање камена (осмонугаони камен).

Кладиво и терет се бацају из круга пречника 2,135 м, а камен се баца са залетишта произвољне дужине (обично око 15 м). Бодовање се у том вишебоју врши према посебним таблицама.

У атлетским правилима Југославије из 1930. године (члан 63.) програмирано је било бацање тешког тега. Тежина справе је износила 25,401 кг, а дужина заједно са ручком 406 mm. Справа се бацала из круга пречника 2,135 м.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • Енциклопедија физичке културе, Југословенског лексикографског завода - Загреб 1975. године