Бањска (Звечан)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бањска
Banjska monastery-2010-1.JPG
Административни подаци
Држава  Србија
Аутономна покрајина  Косово и Метохија
Управни округ Косовскомитровачки
Општина Звечан
Становништво
Становништво
Географске карактеристике
Координате 42°58′24″ СГШ; 20°46′51″ ИГД / 42.9733° СГШ; 20.7808° ИГД / 42.9733; 20.7808Координате: 42°58′24″ СГШ; 20°46′51″ ИГД / 42.9733° СГШ; 20.7808° ИГД / 42.9733; 20.7808
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Надм. висина 650 м
Бањска на мапи Србије
Бањска
Бањска
Остали подаци
Поштански број 38216

Бањска (алб. Banjskë) је насеље у општини Звечан на Косову и Метохији.

Географија[уреди]

Атар насеља се налази на територији катастарске општине Бањска површине 1766 ha. Бањска се налази на 12 километара северно од Звечана и 4 километра од магистралног пута Косовска МитровицаКраљево. Бањска се налази и на траси пута ЦариградДубровник поплочаног каменом познатим као калдрма.

Историја[уреди]

Територија коју данас заузима насеље Бањска помиње се још у доба Римљана (I век п. н. е.) и претпоставке указују на то да су они у то време користили постојење термоминералне изворе у лековите сврхе. У току велике сеобе народа, византијски извори и каснија археолошка истраживања потврђују присуство словенског становништва од досељавања на Балканско полуострво и њихово насељавање Косова (VI – VII век) па све до краја средњег века.

Посебан развој места у историји Бањска бележи се изградњом манастира, задужбине Краља Милутина у периоду од 1313. до 1317. године. Монументално здање са црквом Св. Стефана, трпезаријом библиотеком, манастирским конацима и платом царском Бањска је почела да пропада доласком Турака врло рано после 1389. године. У изворима се помиње да је у првој половини XV века пожар захватио цркву и књиге, а у другој половини овог века манастир и насеље је опустео и све до 1912. године је живело мало српског становништва и око 200 домаћинстава турског порекла. Након Првог светског рата у Бањској се значајно повећао број српског становништва.

Бањска је веома често мењала свој статус (варошица- градсело) па је тако до 1956. године била општина у саставу Звечанског среза за насеља: Бањска, Бањска Река, Бањски Суви До, Бресница, Валач, Вилиште, Грижани, Извори, Јанков Поток, Јошевик, Каменица, Кула, Липовица, Ловац, Лозиште, Локва, Меки До, Ораовица, Рудине (из данашње општине Звечан) и насеља Војмислиће, Жареви, Јунаке, Козарево, Паруци и Шипово из данашње општине Зубин Поток. Од тада делови општине западно од Бреснице (Жеровница, Банов До, Локва, Липовица, Рујиште, Козарево и друга насеља) се припајају општини Косовска Митровица, а Бањска остаје са месном канцеларијом и добија статус села и од тада почиње стагнирати у сваком погледу развоја.

У насељу постоји објекат: поште, месне канцеларије, амбуланте, бања (базени купатила са кадама и део за смештај гостију), објекат ресторана, стари хотел и санаторијум (објекти везани за бањски комплекс су данас у веома лошем стању). Бањска има посебан водовод. Већина домаћинстава има фиксне телефоне.

Насеље има основну школу „Бановић Страхиња“.

Демографија[уреди]

Насеље има стопроцентну српску етничку већину.

Број становника на пописима:

Види још[уреди]