Безгранично

С Википедије, слободне енциклопедије

Безгранично (енг. Limitless) је амерички научно-фантастични трилер снимљен 2011. године у режији Нила Бергера по сценарију Лесли Диксон. У филму, заснованом на новели „Поља таме” из 2001. године, у главним улогама играју Бредли Купер, Аби Корниш, Роберт Де Ниро, Ендру Хауард и Ана Фрил. Филм прати Едварда Мора, младог писца који сплетом околности долази до дроге НЗТ-48 која побољшава памћење и когнитивне функције, и омогућава да у потпуности искористите капацитет свог мозга. Овом дрогом Едвардов живот се побољшава. Безгранично је премијерно приказан 18. марта 2011. године и доживео је успех са зарадом од 161 милион долара [1], док је буџет за снимање износио 27 милиона долара [2]. Такође, истоимена телевизијска серија почела је са емитовањем 22. септембра 2015. године, али је њено емитовање отказано након једне сезоне. Серија је била замишљена да прати догађаје који су уследили након догађаја филма.

Безгранично
Жанрнаучна фантастика
трилер
РежијаНил Бeргер
СценариоЛесли Диксон
ПродуцентЛесли Диксон
Скот Кропф
Рајан Кавано
Главне улогеБредли Купер
Аби Корниш
Роберт Де Ниро
Ендру Хауард
Ана Фрил
МузикаПол Леонард Морган
Издавачка кућаRelativity
Година2011.
Трајање105 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет27 милиона долара
Зарада161.8 милиона долара

Садржај[уреди | уреди извор]

Едвард "Еди" Мора је писац који се бори да успе у Њујорку. Његова девојка Линди раскида са њим, јер је разочарана његовим неуспехом, недостатком амбиције, мотивације и фокуса. Еди једног дана среће Вернона, брата своје бивше супруге, који му даје нову дрогу под именом НЗТ-48, за коју тврди да ће решити његову "стваралачку блокаду". Еди узима дрогу и под њеним утицајем схвата да може да се сети свега што је икада прочитао и да њеним деловањем поседује неке нове префињене вештине. Након што је узео дрогу, супруга његовог станодавца га среће на степеницама зграде и почиње да виче на њега. Захваљујући својој новој моћи, он успева да је умири и помаже јој да заврши неке послове и на крају води љубав са њом. Новостечене моћи му такође омогућавају да начини невероватан напредак са књигом коју пише.

Следећег дана, када је деловање дроге попустило, односи странице за своју књигу коју је написао свом издавачу који има само речи похвале. Задовољан деловањем дроге, Еди одлази код Вернона да би набавио још НЗТ-48. Стигавши код њега у стан, Вернон га шаље да заврши неке послове за њега. Након што се вратио, Еди затиче Вернона мртвог, убијеног од некога ко је тражио НЗТ-48. Еди затим проналази Вернонове залихе дроге и почиње да их користи свакодневно, узимајући понекад и дупле, чак и тродупле дозе. Његов живот под утицајем дроге постаје знатно бољи. Он изгледа боље, зрачи сексипилније, почиње да се креће у познатим друштвеним круговима и завршава своју књигу. У једном тренутку долази до сјајне идеје да искористи свој таленат на истраживање како би дошао до капитала.

Брзо почиње да остварује позамашну зараду на тржишту и позајмљује 100 000 долара од руског зеленаша Генадија. Почиње да ради у брокерској фирми и убрзо он и Линди поново почињу да се забављају. Због прекомерног коришћења дроге почиње да доживљава "скокове у времену", губљење сећања у тренутку. Ипак његов успех води га до пословног састанка са финансијским тајкуном Карлом Ван Луном, који га тестира тражећи савет у вези са преузимањем компаније Хенка Атвуда. Након састанка Еди доживљава "временски скок" и осамнаесточасовну "рупу у сећању". Следећег дана за време састанка са Карлом, Еди на телевизији види вести о убиству жене у хотелској соби и схвата да се ради о жени са којом је спавао када је доживео "временски скок" и напушта састанак.

Позивајући људе из Верноновог именика, Еди схвата да сви коју су пре њега користили НЗТ-48 или су мртви или су у болници. Временом схвата да га један човек у капуту прати. Након што је све ово сазнао, састаје се са својом бившом супругом, Мелисом, која му прузнаје да је такође користила ову дрогу, али је због ње доживела озбиљне менталне и психолошке последице након престанка коришћења. Генади, руски зеленаш од кога је Еди позајми новац, проналази Едија и захтева да му се новац врати одмах и то са каматом. У сукобу са Едијем, Генади проналази Едијеву последњу НЗТ-48 таблету и почиње Едија да користи као добављача.

Очајан, Еди од своје девојке Линди тражи да му донесе његов штек таблета. На путу до Едија, она примећује да је прати човек у капуту. У први мах, тражи помоћ од два човека које среће у парку, али када су они покушали да се супротставе човеку који ју је пратио, он их напада и обојицу убија. Она тада позива Едија и тражи помоћ, који јој говори да мора да узме једну таблету. Без других решења, она узима једну таблету, која јој својим деловањем отвара ум и омогућава да побегне. Након што се све завршило, Линди му је рекла да не жели да буде са њим док користи НЗТ-48.

Еди почиње да експериментише са дрогом и полако почиње да контролише дозу, спавање, начин исхране, како би ублажио лоше ефекте. Такође унајмљује лабораторију како би покушао да схвати који су састојци НЗТ дроге, као и адвоката како би заштитио себе од истраге Верноновог убиства и убиства жене из хотела. У своју заштиту од Генадија, који му прети и захтева још НЗТ залиха, набавља два телохранитеља.

На дан преузимања Атвудове фирме, Атвуд пада у кому. Еди препознаје Атвудовог возача и схвата да је то човек у капуту, као и да је Атвуд такође користио НЗТ. Док је Еди био у полицији због идентификације убице жене из хотела, његов адвокат му краде све залихе таблета из капута. Еди упада у кризу и док га Ван Лун испитује о Атвудовој коми, Едију уручују пакет у коме се налазе одсечене руке њехових телохранитеља. Он затим јури кући и закључава се пре него што Генади стигне и захтева још залиха дроге. Генади затим са још двојицом својих људи упада у Едијеву кућу. Генади убризгава себи НЗТ-48, говорећи Едију да уношење дроге на тај начин, не само да појачава њено дејство, већ се лоши симптоми и кризе ублажавају. Он такође Едију прети да ће га раскомадати, али Еди граби нож и убија га. Након тога Еди пије Генадијеву крв како би преко ње дошао до НЗТ-ја. То му успева и он уз помоћ дејства дроге убија и Генадијеве људе. Након тога се састаје са човеком у капуту под претпоставком да га је Атвуд унајмио да пронађе још НЗТ-ја. Када је Атвуд умро, њих двојица су се докопали Едијевог штека који је био код адвоката.

Годину дана касније, видимо Едија који је задржао своје богатство, објавио је своју књигу и кандидат је за сенатора САД-а. Ван Лун се среће са Едијем и говори му да је компанија која производи НЗТ сада у његовом власништву и да ће прекинути рад Едијевој лабораторији. Обојица долазе до закључка да ће Еди једног дана највероватније постати председник САД-а, па му тако Ван Лун даје понуду да ће наставити да га снабдева НЗТ-јем ако му Еди буде помагао убудуће. Еди му одговара да је усавршио дрогу, да није завистан од ње, али да и без ње има способности које му дрога омогућава.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Бредли Купер Едвард „Еди” Мора
Роберт де Ниро Карлос „Карл” Лун
Аби Корниш Линди
Ана Фрил Мелиса Гант
Џони Витворт Вернон Гант
Ричард Бекинс Хенри "Ханк"Атвуд
Роберт Џон Берк Доналд "Дон" Пирс
Томас Арана човек у платненом капуту
Тереза ​​Викторија "Т.В." Валери
Патрисија Калембер госпођа Атвуд
Ендру Хауард Генади
Нед Ајзенберг Морис Бранд

Продукција[уреди | уреди извор]

„Безгранично”, је филм заснован на новели Алана Глина, „Поља таме”. Филм је режирао Нил Бергер, заснован на сценарију Лесли Диксон. Диксон је написала адаптацију сценарија за мање од регуларног хонорара у замену да буде један од продуцената филма.[3] Она и колега Скот Кропф обратили су се Бергеру у намери да он режира филм, који је тада носио наслов „Поља таме”. Бергер је на своја претходна три филма радио и као сценариста и режисер и ово је била прва сарадња у којој је учествовао само као режисер.[4] Universal Pictures су у априлу 2008. године објавили да ће Шаја ЛаБаф играти главну улогу.[3]

Пројекат су на крају преузели Relativity Media и Ричард Брансон, док је Универзал дистрибуирао филм преко Relativities Rogue Pictures.

До новембра 2009. године Бредли Купер је заменио Шају ЛаБафа у главној улози.[5] Роберт Де Ниро је добио улогу у марту 2010.[6] И снимање „Поља таме” је започето у Филаделфији у мају следеће године. Филм се такође снимао и у Њујорку.[4] За сцену јурњаве аутомобила у Пуерто Ваљартаи, филмска екипа је кренула у потрагу за луксузним аутомобилима. Италијански аутомобилски бренд Мазерати је обезбедио два Мазерати Гранд Турисмо аутомобила без накнаде, у циљу рекламирања своје компаније.[7] До децембра 2010, назив филма „Поља таме” промењен је у „Безгранично”.[8]

При снимању су значајно коришћени ефекти типа бесконачног зума (енг. fractal zooming), мењања актера и предмета у оквиру истог актера (енг. jump-cutting) и out-of-body сцена у циљу што вернијег приказивања ефекта која ова дрога има на протагонисту филма. Зелени екран и техника контроле кадрова (енг. motion control photography) су коришћени да би се произвели визуелни ефекти за приказивање ликова који обављају неку радњу, а затим се измештају одатле и посматрају себе у тој конкретној ситуацији са стране.[9] Уводна сцена монтирана је тако да су фотографије повезане једна са другом користећи различите технике специјалних ефеката.[10]

Премијера[уреди | уреди извор]

Светска премијера одржана је у Њујорку 8. марта 2011. године.[11] Истог месеца филм је приказан у 2756 биоскопа широм Америке и Канаде 18. марта 2011.[2]

Зарада[уреди | уреди извор]

Филм је остварио 18,9 милиона долара бруто зараде првог викенда приказивања, и био је први на листи зараде, испред филма „Адвокат у точковима (енг. The Lincoln Lawyer)”. У Великој Британији први пут је приказан 23. марта 2011. године.

Пре премијере филма Box Office Моjo су изјавили да је филм „адут”, мислећи јасно на приказану премису филма и тандем Купер-ДеНиро, али и сумњу у успешну премијеру. Прве недеље приказивања филм се нашао на првом месту. Филм је имао одличну зараду од 79 милиона у Америци и Канади и 157 милиона зараде из биоскопа широм света, насупрот буџета за снимање који је износио 27 милиона долара.[12]

Критика[уреди | уреди извор]

Страница Ротен томејтоуз објавила је да је 69% од 199 прегледа имало позитивне утиске, са просечном оценом 6.4 од 10. Званична оцена сајта гласи „Иако има недостатака, сценарију Нила Бергера не мањка визуелне лепоте, док је Бредли Купер на путу да постане звезда”.[13] На сајту Метакритик, који пружа рецензије критичара, добио је резултат 59 од 100, заснован на 37 критика, углавном „просечних и помешаних”.[14]

Роџер Иберт из листа Chicago Sun-Times оценио је филм са 2,5 звезде и изјавио да филм није посебно добар, али да је премиса интригантна. Такође је изјавио да је режисер Нил Бергер користио иновативне визуелне ефекте. На крају је додао: „Филм Безгранично користи 15, можда 20 процента свог мозга. Ипак, то је и даље више од онога колико многи филмови користе.”[3]

Кирк Ханикат из Холивуд репортера је написао: „Филм је требало паметније да се одради.” Сматрајући да се филм слепо држао конвенционалног заплета и жанра приказујући руске гангстере и преваранте Вол стрита. Речи похвале резервисао је за Купера, Аби Корниш и Ану Фриел. Такође је похвалио камеру Џоа Вилиемса и Патриције Фон Бренденстајн.[15]

Роберт Колер из Variety-a рекао је да је филм динамичан и неочекивано забаван трилер. Написао је: „Оно што овај филм чини забавним је то што филм одлази корак даље и подиже коришћење зума и „рибљег ока” на потпуно нови технолошки ниво.” Рекао је коментаришући Куперову изведбу: „Од џангризавог до ултра шармантног са потпуно одговарајућом променом личности, Купер је показао ширину својих глумалачких способности и доминирао филмом од почетка до краја. Шармом класичне холивудске звезде, привувао је публику и гласом и стасом, а његова нарација у филму показала се као кључни елемент за хумор.”

„Безгранично” је добио награду за најбољи трилер на Scream Awards догађају у 2011. години, и био је номинован за најбољи научно-фантастични филм 2012. године на Saturn Awards-у, али је победу на том фестивалу однео филм „Планета мајмуна”.[16][17]

О филму, тачније о теми човековог напретка, се дебатовало и у академским круговима.

Серија[уреди | уреди извор]

Године 2013. Бредли Купер је објавио да ће он, Лесли Диксон и Скот Копф бити извршни продуценти тв серије засноване на филму.[18] У новембру 2014. године објављено је да ће CBS финансирати пилот епизоду за серију „Безгранично”. Радња серије се наставља тамо где се филм завршио. Улогу главног глумца понео је Брајан Финч.

Пилот епизоду је режирао Марк Веб уместо Бергера који је морао да се повуче због обавеза на пилот епизоди серије Милијарде.[19] Бергер је и даље био извршни продуцент, заједно са Алексом Курцманом, Робертом Орчијем и Хедер Кадин. Пилот епизода тестирана је 1. јуна 2015. године са Џејком Свинијем, Џенифер Карпентер, Хил Харпером и Мери Елизабет Мастрантонио у главним улогама.[20]

Снимање је званично почело у мају 2015. године. Серија је најављена као наставак филма, пре него што је потврђено да ће се Бредли Купер у њој појавити у улози Едварда Море.[21][22]

Своју премијеру серија је добила 22. септембра 2015. године. [23] Ипак 25. маја 2016. године, објављено је да је серија отказана после прве сезоне.[24]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Movie Projector: Matthew McConaughey, Bradley Cooper and an alien battle for No. 1”. LA Times Blogs - Company Town (на језику: енглески). 2011-03-17. Приступљено 2020-05-18. 
 2. ^ а б „Limitless”. Box Office Mojo. Приступљено 2020-05-18. 
 3. ^ а б в Siegel, Tatiana; Siegel, Tatiana (2008-04-13). „Shia LaBeouf visits ‘Dark Fields. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 4. ^ а б „POSSIBLE SIDE EFFECTS | The Filmmaker Magazine Blog”. web.archive.org. 2011-04-11. Приступљено 2020-05-18. 
 5. ^ Siegel, Tatiana; Siegel, Tatiana (2009-11-06). „Bradley Cooper ‘Fields’ film offer”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 6. ^ Siegel, Tatiana; Siegel, Tatiana (2010-03-04). „De Niro to star in ‘Fields. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 7. ^ „How Maserati Landed Spots in 'Limitless' and 'Entourage' for Free”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 8. ^ „First look: 'Limitless' power comes in the form of a pill - USATODAY.com”. usatoday30.usatoday.com. Приступљено 2020-05-18. 
 9. ^ January 17, Jared Walker; Am, 2014 at 11:59 (2011-03-29). „Fractal zooms and other side effects in Limitless”. fxguide (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 10. ^ Moynihan, Tim; Hacks, PCWorld | About |; gadgets; Geek, All Things (2011-03-28). „Infinite Zoom Lens: How the Opening Scene of 'Limitless' Was Created”. TechHive (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 15. 08. 2020. Приступљено 2020-05-18. 
 11. ^ Schaefer, Stephen; Schaefer, Stephen (2011-03-09). „‘Limitless’ bow reaches full potential”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 12. ^ „March 2011 Preview”. Box Office Mojo. Приступљено 2020-05-18. 
 13. ^ Limitless (2011) (на језику: енглески), Приступљено 2020-05-18 
 14. ^ Limitless, Приступљено 2020-05-18 
 15. ^ „Limitless: Film Review”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 16. ^ Harris, Scott. „Winners and Losers At The 2011 Scream Awards”. MTV News (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 17. ^ Goldberg, Matt (2012-02-29). „Saturn Award Nominations Announced; HUGO and HARRY POTTER Lead with 10 Nominations Each”. Collider (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 18. ^ Franklin, Garth (2013-10-07). „Bradley Cooper Producing "Limitless" TV Series”. Dark Horizons (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 19. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (2015-02-03). „Marc Webb To Direct ‘Limitless’ CBS Pilot”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 20. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (2015-05-08). „‘Limitless’, ‘Rush Hour’, ‘Criminal Minds’ Spinoff, ‘Code’, ‘Life’ Among CBS Orders”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 21. ^ „Bradley Cooper joins CBS' 'Limitless' in recurring role”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 22. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (2015-05-13). „Bradley Cooper To Recur On CBS Series ‘Limitless. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 
 23. ^ McCarthy, Tyler (2015-09-22). „'Limitless' TV Series Premiere: 4 Things To Know About The Sequel To The Bradley Cooper Movie”. International Business Times. Приступљено 2020-05-18. 
 24. ^ Wagmeister, Elizabeth; Wagmeister, Elizabeth (2016-05-25). „‘Limitless’ Showrunner Confirms CBS Cancellation”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]