Беким Бериша

С Википедије, слободне енциклопедије

Беким Бериша
Лични подаци
Датум рођења(1966-06-15)15. јун 1966.
Место рођењаГрабовац, СР Србија, СФР Југославија
Датум смрти10. август 1998.(1998-08-10) (32 год.)
Место смртиЈуник, Србија, СР Југославија
Војна каријера
Чинбригадни генерал
Учешће у ратовимаРат у Хрватској

Рат у Босни и Херцеговини

Рат на Косову и Метохији

ОдликовањаРед Николе Шубића Зринског (2)
Херој Републике Косово
Ред хрватског крижа

Беким Бериша (алб. Bekim Berisha; Грабовац, 15. јун 1966Јуник, 10. август 1998) албански је војни командант са Косова и Метохије који се борио током ратова у Југославији. Служио је у Хрватској копненој војсци током рата у Хрватској. Потом се борио у Армији Републике Босне и Херцеговине , а касније и у Ослободилачкој војсци Косова (ОВК), где је именован за генерала. Погинуо је 1998. године, током битке за Јуник, а постхумно је унапређен у чин бригадног генерала.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Рођен је у Грабовцу, у тадашњој Социјалистичкој Републици Србији. Шесто је и најмлађе дете Фазлија и Фахрије Берише.

Његов деда Неџип Сељмани се деценијама борио против југословенског режима на Косову и Метохији. Након средње школе у Пећи, одлучио је да оде у СР Хрватску јер наводно није могао да настави школовање на Космету.[1] У Хрватској је углавном радио физичке послове да би зарадио за живот и послао новац породици на Космету. Након неког времена уписао је студије ветерине на Свеучилишту у Загребу. Успешно је завршио студије, бавећи се и једним од својих омиљених хобија, војном и борилачком вештином. После неколико година у Хрватској, преселио се у Холандију где се верио и настанио.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Bekim Berisha - dragovoljac odlikovan Redom hrvatskog križa”. Večernji list (на језику: Croatian). 20. 9. 2013. Приступљено 4. 2. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]