Белату-Кадрос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Белату-Кадрос (Belatu-Cadros, Belatucadros, Belatucadrus, Balatocadrus, Balatucadrus, Balaticaurus, Balatucairus, Baliticaurus, Belatucairus, Belatugagus, Belleticaurus, Blatucadrus, Blatucairus) је у келтској митологији био бог рата, поштован у северној Британији.

Етимологија[уреди]

Име овог бога потиче из пра-келтика али значење није са сигурношћу утврђено, већ постоји неколико теорија:

  • од речи belo што значи сјај и тада се тумачи као онај који блиста, али и праведни кољач
  • од речи belatu што значи смрт и речи kadro са занчењем декорисан, тако да известан број етимолога тумачи његово име као декорисана смрт.

Паралеле[уреди]

У келтској митологији, божанства слична Белату-Кадросу су Беленус и Керунос, а у римском периоду је идентификован са Марсом.

Култ[уреди]

Култ Белату-Кадроса је био распрострањен у северној Британији, нарочито у области Камберленда и Вестморанда и Велсу.

Поштован је као бог рада и уништења непријатеља. Поред Брита, поштовали су га у нижи редови римске војске.

Због многих верзија његовог имена, научници верују да је његов култ био распрострањен махом у нижим, неписменим или слабо писменим слојевима.

Историјски остаци[уреди]

Светилишта[уреди]

Олтари подизани у славу Белату-Кадроса су обично били мали, једноставни и скромни, те ниског квалитета, са различитим изговорима његовог имена, што је још једна потврда да је махом био поштован у нижим слојевима.

Записи[уреди]

О овом божанству је за сада нађено око 28 записа, а сви у близини Хардијановог зида. У чак пет записа, Белату-Кадрос је идентификован са Марсом.

Спољашње везе[уреди]