Бела хорда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бела хорда (монг. Цагаан орд) је била канат Монголског царства. Настала је 1226. године током подјела царства пред Џингис-канову смрт. Бела хорда се придружила Плавој хорди 1379. године када је настала Златна хорда.[1][2]

Претпоставља се да име долази од степског именовања основних праваца света: црносевер, плавоисток, црвенојуг, белозапад и жуто или златно за средину.

Успостављање[уреди]

Џингис-кан је пре своје смрти подели царство својим синовима Џошију, Чагатају, Огатају и Толују. Његов настарији син Џоши је добио западне делове царства, који су захватали данашњу Русију, Украјину, Белоорусију, делове Словачке и Пољске. Џоши-кан је убрзо умро и његову земљу су поделили његови синови Бату-кан, који је добио добио Плаву хорду (исток), и Орда-кан, који је добио Белу хорду (запад).

Бела хорда је напочетку захватала средњу Азију и југозападни Сибир. Њен први владар, Орда-кан,[3] је имао престолницу на Балхашком језеру, средином 13. века ју је преселио у данашњи Казахстан, у место Сигнак код реке Сир Дарја.[4]

Спајање са Плавом хордом[уреди]

Током великих немира у Плавој хорди, који су почели 1357. и трајли све до 1380, Чимтај-кан је послао своју браћу да преузму власт. Њихов покушај је пропао, а браћа су убијена.

Осми кан Беле хорде Урус-кан био и спорни кан Плаве хорде. Урусов нећак Токтамиш је свргнуо Урусовог сина Тимур-Малика и преузео власт.[5] Токтамиш је у исто време преузео власт и у Плавој хорди, коју је спојио са Белом хордам притом створивши Златну хорду.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Edward L. Keenan, Encyclopedia Americana article
  2. ^ B.D. Grekov and A.Y. Yakubovski »The Golden Horde and its Downfall«
  3. ^ Far East Kingdoms
  4. ^ „Kazakh Khanate”. Архивирано из оригинала на датум 12. 04. 2008. Приступљено 09. 02. 2015. 
  5. ^ „The struggle against the Khan Toqtamish”. Архивирано из оригинала на датум 10. 02. 2005. Приступљено 10. 02. 2005.