Бела хорда

С Википедије, слободне енциклопедије

Бела хорда (монг. Цагаан орд) је била канат Монголског царства. Настала је 1226. године током подјела царства пред Џингис-канову смрт. Бела хорда се придружила Плавој хорди 1379. године када је настала Златна хорда.[1][2]

Претпоставља се да име долази од степског именовања основних праваца света: црносевер, плавоисток, црвенојуг, белозапад и жуто или златно за средину.

Успостављање[уреди | уреди извор]

Џингис-кан је пре своје смрти подели царство својим синовима Џошију, Чагатају, Огатају и Толују. Његов настарији син Џоши је добио западне делове царства, који су захватали данашњу Русију, Украјину, Белоорусију, делове Словачке и Пољске. Џоши-кан је убрзо умро и његову земљу су поделили његови синови Бату-кан, који је добио добио Плаву хорду (исток), и Орда-кан, који је добио Белу хорду (запад).

Бела хорда је напочетку захватала средњу Азију и југозападни Сибир. Њен први владар, Орда-кан,[3] је имао престолницу на Балхашком језеру, средином 13. века ју је преселио у данашњи Казахстан, у место Сигнак код реке Сир Дарја.[4]

Спајање са Плавом хордом[уреди | уреди извор]

Током великих немира у Плавој хорди, који су почели 1357. и трајли све до 1380, Чимтај-кан је послао своју браћу да преузму власт. Њихов покушај је пропао, а браћа су убијена.

Осми кан Беле хорде Урус-кан био и спорни кан Плаве хорде. Урусов нећак Токтамиш је свргнуо Урусовог сина Тимур-Малика и преузео власт.[5] Токтамиш је у исто време преузео власт и у Плавој хорди, коју је спојио са Белом хордам притом створивши Златну хорду.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Edward L. Keenan, Encyclopedia Americana article
  2. ^ B.D. Grekov and A.Y. Yakubovski »The Golden Horde and its Downfall«
  3. ^ Far East Kingdoms
  4. ^ „Kazakh Khanate”. Архивирано из оригинала 12. 04. 2008. г. Приступљено 09. 02. 2015. 
  5. ^ „The struggle against the Khan Toqtamish”. Архивирано из оригинала 10. 02. 2005. г. Приступљено 10. 02. 2005.