Белгрејд театар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Белгрејд театар
The Belgrade Theatre in Coventry.jpg
Белгрејд театар у Ковентрију
АдресаCorporation Street
Енглеска Ковентри
 УК
ДезигнацијаБелгрејд театар
Капацитет866
Конструкција
Отворено1958.
Обновљено2007.
Период активности1958 - данас
Веб-сајт
www.belgrade.co.uk

Белгрејд театар (енгл. Belgrade Theatre) је позоришна хала са 866 седишта у граду Ковентрију у Енглеској.

Позориште је добило име по главном граду Србије (тада и Југославије), Београду, у знак захвалности за поклоњену дрвну грађу која је интензивно коришћена у изградњи аудиторијума. Од отварања 1958. године, театар се сматра центром нове и иновативне производње.

Театар је обновљен и поновно отворен септембра 2007. године. Обнова и додатна изградња 7 нових спратова је коштала £12 милиона. Петог фебруара 2008, на педесетогодишњицу постојања, принц Ендру је отворио преуређени студио Б2 у оквиру овог позоришта.

Занимљивости[уреди]

31. јануара 1971. године у овом театру комичарска група "Летећи циркус Монтија Пајтона" (енгл. Monty Python's Flying Circus), која је већ стекла популарност емитовањем неколико серијала свог програма преко британске телевизијске мреже ББЦ, наступила је по први пут на позоришној бини.[1] Успех три представе које су се одржале 31.1.1971, 1.2.1971. и 2.2.1971, у оквиру Ланчестер арт фестивала (енгл. Lanchester Arts Festival) је био увод у низ њихових брилијантних појављивања на позоришној сцени широм Енглеске, Канаде и Сједињених Америчких Држава.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]