Бен-Хур (филм из 1959)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бен Хур (филм из 1959))
Jump to navigation Jump to search
Бен-Хур
Ben-Hur.jpg
Бен-Хур
Жанр историјски спектакл
Режија Вилијам Вајлер
Сценарио Карл Танберг, Максвел Андерсон (непотписан), Гор Видал (непотписан), Кристофер Фрај (непотписан)
Продуцент Сам Зимбалист
Главне улоге Чарлтон Хестон
Стивен Бојд
Музика Миклош Рожа
Издавачка кућа Metro-Goldwyn-Mayer
Година 1959.
Трајање 212 минута
Земља САД
Језик енглески
Буџет 15 милиона долара
IMDb веза

Бен-Хур је амерички историјски филм из 1959. године којег је режирао Вилијам Вајлер. Снимљен је по роману Луа Волиса[1] (Lew Wallace). Радња филма је о богатом Јеврејину Јуди Бен-Хуру којег је његов римски пријатељ Месала послао у робље. Филм је освојио 4 Златна глобуса и 11 Оскара, чиме држи рекорд заједно са филмовима Титаник и Господар прстенова: Повратак краља у броју освојених Оскара.

Радња филма[уреди]

Јуда Бен-Хур је имућни јевреј и племенит човек из Јерусалима за време римске империје у 1. веку. Број римских легија се повећава у Јерусалиму и тада у град долази стари Јудин пријатељ Месала, који је био у Риму дуго година и који је у међувремену постао војни заповедник. Обојица су срећни што се срећу након толико година, али закључују да имају различита мишљења о Римском царству. Јуда жели да Римљани оду из Јудеје, док Месала мисли да Римљани треба да владају Јудејом као и до сада. Током параде за дочек гувернера, са Јудине куће отпадне део старог крова и замало убије важног госта. Иако је Месала знао да је у питању несрећни случај, он окриви Јуду заједно са мајком и сестром за покушај убиства. Јуду пошаље у робље, а негову мајку и сестру у затвор. Јуда се не може начудити колико је Рим покварио Месалу и он се заклиње на освету. Када је путовао по Јудеји као роб, срео је Исуса Христа који му је дао воде.

Након неколико година доспева на ратни брод Квинта Арија који је добио задатак да уништи македонске гусаре. Када у току битке брод потоне, он спаси Арија. Зачуђен његовим понашањем, Арије га прогласи својим сином. Тако је поново постао богат и моћан, те се враћа у Јерусалим, изазива Месалу на трку двоколицама и побеђује. Месала бива тешко рањен и на самрти му говори да су му мајка и сестра оболеле од губе. Одлази у долину где губавци живе и налази мајку и сестру. Након тога сведоци су разапињања Исуса Христа на крст и тад се деси чудо, његова мајка и сестра оздраве.

Глумци[уреди]

Награде[уреди]

  • 4 Златна глобуса (најбољи филм, режија, споредни глумац Стивен Бојд, награда за режију трке са кочијама) и једна номинација (најбољи главни глумац Чарлтон Хестон).
  • 11 освојених Оскара (најбољи филм, режија, главни глумац Чарлтон Хестон, споредни глумац Хју Грифит, сценографија, фотографија, костими, специјани ефекти, монтажа, музика) и једна номинација за најбољи сценарио.
  • БАФТА награда за најбољи филм

Напомене[уреди]

Спољашње везе[уреди]