Београдска надбискупија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Београдска надбискупија
Латински називArchidioecesis Belogradensis
Статуснадбискупија
Датум оснивања13. век, као католичка Београдска бискупија
Датум уздизања на
ниво надбискупије
1914.
Обредримски
Држава где се налазиСрбија
Број католикацца 26.000
Површина50000 km 2
БискупСтанислав Хочевар
Подређене јединицеСуботичка и Зрењанинска бискупија.
Службене страницеhttp://www.kc.org.rs/</td[мртва веза]>
Зграда Београдске надбискупије
Beogradska nadbiskupija.jpg
Београдска надбискупија
Coat of arms of the Belgrade Archdiocese.png
Грб Београдске надбискупије
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка1884.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт
Мапа надбискупије

Београдска надбискупија је метрополија и надбискупија Католичке цркве у Србији. Надлежни метрополит и надбискуп је монсињор Станислав Хочевар, а сједиште надбискупије се налази у Београду, у Улици Светозара Марковића 20.

Историја[уреди | уреди извор]

У Београду је пре пада под османску власт постојала католичка бискупија. По имену је познато 18 католичких бискупа између 1290. и 1525. године. Након османског освајања, у Београду су од 1521. године дужност бискупа вршили апостолски администратори.

Почетком 16. вијека помиње се и Смедеревска бискупија која је касније сједињена с Београдском. Почетком 20. вијека почели су преговори између Краљевине Србије и Свете столице. Пред почетак Првог свјетског рата (1914) био је склопљен конкордат и њиме је успостављена Београдска надбискупија. Први београдски надбискуп, фрањевац Рафаел Родић, дошао је у Београд тек 1924. године.

Дана 16. децембра 1996, тадашњи папа Јован Павле II формирао је Београдску метрополију, којој уз Сремску Митровицу, припадају још две бискупије: Суботичка и Зрењанинска.

Споменик културе[уреди | уреди извор]

Зграда Београдске надбискупије има статус споменика културе.[1] Смештена је од 1926. године у згради некадашњег Аустријског посланства у Београду, која је саграђена 1884. године. Једноспратна зграда, окружена уређеном баштом, спадала је у ред значајнијих остварења београдске архитектуре осамдесетих година 19. века. Име аутора пројекта, као ни околности у којима је зграда подигнута, данас нису познати.

Зграда је конципирана у духу тада владајућег академизма с неоренесансним елементима у обради детаља фасаде. Посебна пажња је стављена на обраду разуђене северне фасаде зграде, окренуте интимној атмосфери уређеног, пространог врта. Заједно са капелом из 1888. године, баштом и зградом парохијског уреда из 1926. године, зграда Београдске надбискупије чини јединствену просторно-функционалну целину. У овој згради одиграли су се важни историјски догађаји за новију историју Србије, везани за околности око избијања Првог светског рата, јер је у њој било смештено аустро-угарско посланство.[2][3]

Надбискупи[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]