Берлински процес

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа земаља-учесница
  Државе које партиципирају, а нису чланице ЕУ
  Државе чланице ЕУ које партиципирају
  Остали део ЕУ

Берлински процес (енгл. The Berlin Process) је дипломатска иницијатива повезана са будућим проширењем Европске Уније.

Берлински процес је међувладина иницијатива сарадње која има циљ да ревитализује мултилатералне везе између Западног Балкана и одређеним земљама ЕУ, као и да побољша регионалну сарадњу земаља Западног Балкана у области инфраструктурног и економског развоја. Многи сматрају да је то једна од водећих политичких иницијатива трећег кабинета Ангеле Меркел које се тчу југоисточне Европе.

Почела је првом конференцијом о Западном Балкану у Берлину 2014. године, а затим је настављана на другом конференцијом о Западном Балкану у Бечу 2015. године. Трећа конференција је одржана у Паризу 2016. године. Последња конференција је планирана да се одржи у Риму 2017. године. Иницијатива Берлинског процеса је покренута у јеку раста евроскептицизма и одлуке коју је донео председник Европске комисије Жан-Клод Јункер да се ЕУ не проширује наредних пет година.[1]

Следећи, шести самит Берлинског процеса се догађа 4–5 јула 2019. г. у пољском Познању.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ShtetiWeb. „THE BERLIN PROCESS” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 28. 07. 2015. Приступљено 26. 5. 2014. 
  2. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of (18. 11. 2018). „Доручак у Бечу, вечера у Букурешту”. www.rts.rs. Приступљено 20. 03. 2019. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]