Бесарабијска митрополија

С Википедије, слободне енциклопедије
Бесарабијска митрополија
Румунска православна црква
Kapella jenskoi gimnazii bernardazzi.jpg
Основни подаци
СједиштеКишињев
ДржаваМолдавија
[[1] Званични веб-сајт]
Архијереј
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит бесарабијски

Бесарабијска митрополија (рум. Mitropolia Basarabiei) митрополија је Румунске православне цркве у Молдавији.

Надлежни архијереј је господин Петар, а сједиште митрополије се налази у Кишињеву.

Канонски спор[уреди | уреди извор]

Бесарабијска митрополија постоји упоредо са Православном црквом Молдавије под јурисдикцијом Руске православне цркве што је предмет њиховог спорења.

Дана 24. децембра 1992. године Синод Румунске православне цркве донио је акт о обнови Бесарабијске митрополије која је постојала у периоду 19181940. и 19411944. године. На чело митрополије је постављен епископ Петар (Педурару) коме је одлукама Светог синода Руске православне цркве од 5. октобра и 22. децембра 1992. забрањено свештенослужење до пуног покајања.

Новембра 2004. дирекција надлежна за вјере у Молдавији регистровала је Кишињевску епархију Бесарабијске митрополије. Дана 24. октобра 2007. Синод Румунске православне цркве је донио одлуку о обнови три епархије у саставу Бесарабијске митрополије на простору Молдавије и дијелу Украјине.

Дана 29. октобра 2007. Синод Православне цркве Молдавије је донио декларацију адресирану патријарху румунском Данијелу у којој је понашање Румунске патријаршије оцијењено као „непосредно и агресивно мијешање у канонску територију друге црквене структуре“. Затим, 26. августа 2011. румунском патријарху је упутио писмо и Свети синод Украјинске православне цркве због угрожавања њене канонске територије.[1]

Види још[уреди | уреди извор]


Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]