Пређи на садржај

Бескласно друштво

С Википедије, слободне енциклопедије

Бескласно друштво је друштво у којем не постоји подела људи на класе, односно нема разликовања по богатству, приходима, образовању, култури или друштвеном статусу.

Појам бескласност се најчешће користи за опис друштава у којима се друштвене класе никада нису развиле. У тим друштвима сви људи играју исте економске улоге, па се никада није развила подела рада. То се првенствено односило на најстарије групе људи, као и староседеоце у многим крајевима Северне Америке и на острвима Пацифика. За таква друштва се често користи израз примитивни комунизам.

Након њих се бескласност наводи као карактеристика друштава које су свесно одбациле класну поделу. То се првенствено односи на савремене комуне, укључујући Париску комуну и израелске кибуце. Укидање класних разлика, односно претварање света у бескласно друштво, је прокламирани циљ многих данашњих идеологија као што су анархизам, комунизам и либертаријански социјализам.

Поред ових значења израз бескласност може означавати и друштво у којем постоји класна подела, али не на темељу рођења појединаца у одређеној класи. Израз бескласност се такође понекад користи и да би се описала интелигенција у поједином друштву. Сматра се како припадници интелигенције, с обзиром на различитост свог порекла, али и образовање које им је дало шире погледе, нису економски и културно кондиционисани да би се везали уз једну од друштвених класа.

Бескласност се такође односи и на став који мора заузети друштвени антрополог када проучава друштвене слојеве који се разликују од оног у коме је потекао, односно настојање да се избегну личне класне предрасуде.

Види још[уреди | уреди извор]