Бети Вајт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Бети Вајт
Betty White 2010.jpg
Бети Вајт
Пуно име Бети Мерион Вајт
Датум рођења (1922-01-17)17. јануар 1922.(96 год.)
Место рођења Оук Парк
Илиноис, САД
Супружник Дајк Баркер (1945)
Лејн Алан (1947 - 1949)
Алан Ладен (1963 - 1981, преминуо)
IMDb веза

Бети Мерион Вајт (енгл. Betty Marion White) је америчка глумица, певачица, водитељка и писац, рођена 17. јануара 1922, у Оук Парку (Илиноис, САД). После седамдесет година каријере сматра се једном од најцењенијих комичарки на свету, и једном од најстаријих активних глумица. Од 1945. до данас, глумила је у око 120 филмских и телевизијских остварења. Номинована је за двадесет Еми награда, од којих је освојила седам. Од 2009. године и улоге баке Ени у филму Веридба поред Сандре Булок, њена популарност у Америци је нагло порасла, а 2011. је проглашена за најпопуларнију и најомиљенију јавну личност у САД.[1] У Србији, а и широм света, позната је и по реклами за Сникерс где каже: That's not what your girlfriend said.

Приватан живот[уреди]

Бети Вајт је рођена 17. јануара 1922. у Оук Парку (Илиноис). Њен отац, Хорејс Лоренс, био је електроинжењер, док је мајка Тес Кертис била домаћица. Бети по мајци има грчко и велшко порекло, а по оцу данско и енглеско. За време Велике кризе, породица Вајт се сели у Лос Анђелес, где Бети уписује основну школу Horace Mann School и средњу Beverly Hills High School. Пошто је желела да буде писац, Бети је за време школовања писала комаде за школске приредбе, али је играјући у њима заволела глуму и јавни наступ.[2]

Каријера[уреди]

1945 - 1969[уреди]

Вајтова је каријеру почела 1939, неколико месеци по завршетку школе. То је било када је у пилот-емисијама једне телевизијске куће из Лос Анђелеса гостовала певајући песму The Merry Widow. Након тога радила је као модел, и у позоришту Bliss Hayden Little Theatre. По избијању Другог светског рата приморана је да ступи у службу Америчких волонтерки, те се њена тек започета каријера прекида до 1945. године, када почиње да ради као водитељ. То су били шоу-програми Blondie, The Great Gildersleeve и This Is Your FBI, и њихова популарност јој је обезбедила сопствену емисију - Бети Вајт шоу. Године 1952. основала је продуцентску кућу Bandy Productions, и играла у њеном првом пројекту, комедији Живот са Елизабет. Ова ТВ-серија јој је донела Награду Еми за најбољу главну глумицу у комедији, те тако битно утицала на даљи ток њене каријере.

1970 - 1999[уреди]

2000 - данас[уреди]

Изабрана филмографија[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]