Бејблејд

С Википедије, слободне енциклопедије
Бејблејд
Bejblejd slika.png
爆転シュート ベイブレード
(Bakuten Shūto Beiburēdo)
Manga
AutorТакао Аоки
IzdavačShogakukan
Ciljna grupaдеца
ŠtampaCoro Coro Comics
ČasopisCoroCoro Comic
Prvo izlaženjeсептембар 1999.јул 2004.
Tomovi14
Anime
Režiser Тошифуми Кавасе
Scenarista Казухико Сома, Татсухико Урахата
Kompozitor Јошихиша Хирано
Studio Madhouse, Nippon Animedia
Anime
Бејблејд В-Сила
Režiser Јошио Такеучи
Scenarista Јошифуми Фукушима
Kompozitor Хирујуки Хајасе
Studio Madhouse, Nippon Animedia
Anime
Бејблејд Г-Револуција
Režiser Митсуо Хашимото
Scenarista Јиро Такајама
Kompozitor Јасухару Таканаши
Studio Madhouse, Nippon Animedia
Portal-puzzle.svg Портал Anime and Manga

Бејблејд (јап. 爆転シュート ベイブレード) је јапанска манга и линија играчака творца Такао Аокиа, базирана на Takara Tomy франшизи Бејблејд. Прва инкарнација франшизе, линија играчака Бејблејд је покренута 1999. године, док је дечја манга серијализована у часопису CoroCoro Comic у семптембру 1999. године.[1][2]

У Србији су приказиване аниме серије Бејблејд, на каналима Канал Д и РТС 2, Бејблејд В-Сила на каналима РТС 2 и Хепи ТВ синхронизоване на српски језик док Бејблејд Г-Револуција није синхронизована. Синхронизацију је радио студио Квартет Амиго, узимајући за основу америчку прерађену и цензурисану верзију.

Заплет[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Бејблејд[уреди | уреди извор]

Тајсон је ентузијастични младић који воли Бејблејд који започиње свој пут након што се спријатељи са Кенијем и привуче пажњу Кају Хиватарију, моћног Блејдера, након што је победио Карлоса, вођу Бејблејд банде у његовој четврти под називом Блејд Ајкуле. Тајсон и Кај развијају ривалство које га доводи до открића да његов Бејблејд садржи Звер који се зове Змај. Желећи поново да изазове Каја, Тајсон се такмичи на јапанском квалификационом турниру и спријатељи се са својим колегама, Рејом и Максом, који обојица поседују сопствене Звери.

После победе на турниру формирао би тим са Кајем, Рејом и Максом по имену Блејдоломци. Кени ставља себе као њиховог менаџера. Блејдоломци путују у Кину како би се регистровали за шампионат и суочили се са Белим Тигровима, бившим Рејовим тимом. Виде се да је Рејев стари тим љут на њега због тога што их је напустио и Ли жели назад свог Белог Тигра од Реја. Пред крај Азијског турнира, Реј и његови бивши саиграчи стижу до финала, а Блејдоломци освајају турнир.

Након тога, Тајсон и његови пријатељи стижу у Сједињене Државе да се боре против Звезда, кога тренира Максова мајка где у тиму имају Мајкла, Емили, Стива и Едија. Након освајања Америчког турнира где Блејдоломци побеђују Звезде у финалу у задњем мечу Макс побеђује Мајкла, тим се нашао насукан у Европи. Обилазе Европу и сусрећу Оливера, Енрикеа, Џонија и Роберта, који носе име Величанствени. Блејдоломци у Европи упознају и Мрачне Блејдере.

Блејдоломци се боре против Величанствених и Блејдоломци добијају меч. Затим одлазе у Русију на завршни турнир. У Русији се сусрећу с Борисовим тимом, којем је Кај такође био члан у прошлости. Кај је заборавио на Бориса и на терене за тренинге где је научио готово све што је знао о Бејблејдингу. Међутим, ускоро му се враћа сећање. Он проналази Црног Дранзера, и одлучује да се придружи тиму Рушилаца, са циљем да буде најбољи Бејблејдер. Затим Кај сам победи Звезде и Беле Тигрове и узме им Звери док Борис све то преноси Кајевом деди Волтеру јер је Волтеру циљ сакупити све звери да би владао светом, Тајсон сазнаје и покушава да убеди Каја да се врати Блејдоломцима, али Кај одбија бацивши свој стари Бејблејд, Дранзера, пред Тајсонове ноге. Тајсон држи Дранзера са собом и обећава да ће вратити Каја. Убрзо, пре финала, Кај изазива Блејдоломце да им украде Звери и постане најмоћнији Блејдер. Међутим, појављују се само Тајсон и Реј. Макс је још увек на аеодрому, враћајући се одакле је тренирао са Тајсоном и Рејем са својим новим Бејблејдом, Драсилом. Таман у тренутку када изгледа да Кај узима Звери Тајсона и Реја, долази Макс и изазива Каја. Кај мисли да би могао лако победити Драсила, али не може, и ускоро Тајсон користи Кајев стари Бејблејд, Дранзера да победи Црног Дранзера и победи Каја. Кај, шокиран снагом Дранзера, не примећује како лед испод њега пукне и пада у смрзнуту воду испод. Тајсон, Реј, Макс и Кени спашавају Каја. Схватајући снагу пријатељства, као и снагу Дранзера, Кај се враћа Блејдоломцима.

У финалном мечу, Тајсон се бори против Тале, победивши меч и први пут постајући светски шампион Бејблејда.

Улоге[уреди | уреди извор]

Лик Српски глас [3]
Тајсон Виолета Пековић
Кени Татјана Станковић
Реј Татјана Станковић
Кај Горан Пековић
Макс Небојша Буровић
Дизи Татјана Станковић

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Shogakukan Asia Licenses Beyblade Manga”. Anime News Network. 25. 6. 2020. Приступљено 25. 6. 2020. 
  2. ^ „Discotek Licenses Beyblade”. Anime News Network. 23. 11. 2020. Приступљено 23. 11. 2020. 
  3. ^ „Одјавна шпица за Бејблејд”. YouTube. Приступљено 10. 01. 2021.