Библиотека „Др Вићентије Ракић” Параћин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Библиотека Др Вићентије Ракић
Библиотека Вићентије Ракић Параћин.jpg
Оснивање1861.
ЛокацијаПараћин
 Србија
Број предмета24.000 публикација
ДиректорЛепосава Иванковић, професор књижевности
АдресаБранка Крсмановића 47.
Веб-сајтhttp://nbvrakic.org.rs

Библиотека др Вићентије Ракић је јавна библиотека у Параћину, која је основана 1861. године као Прва параћинска читаоница. Своје корене има у Читалишту из 1861. године. Оно је основано 16. фебруара као удружење грађана. У исту је уписано 110 чланова који су је и издржавали.

Локација[уреди]

Општина Параћин у којој је смештена библиотека је у Средњем Поморављу. За споменик културе проглашена је 27. новембра 1984. године.[1]

Фонд библиотеке[уреди]

Библиотека „др Вићентије Ракић” у Параћину поседује и књиге штампане у параћинској штампарији „Хаџи Лаза“ – Коста Хаџи Видојковић и синови, између Првог и Другог светског рата. Најстарија књига датира још из 1850. године. У почетку као читаоница имала је у свом фонду 50 књига, 3 мапе и 12 слика. Она је вероватно престала да ради ратне 1876. године Тек 1920. године обнавља се традиција библиотека овог типа оснивањем „Касине и читаонице“ која ради до 1939. године.[2]А најстарија књига је из 1850. године.

Историјски преглед[уреди]

Маја 1948. године основана је „Градска народна библиотека” а одлуком градског народног одбора из 1967. године формирана је као Народна библиотека са задатком да прикупља, обрађује, чува и даје на коришћење библиотечки материјал. Библиотека је добила име по педагогу др Вићентију Ракићу (1881—1969).

Данас[уреди]

Библиотека је данас модерна установа која у свом саставу има одељење са мултимедијалном учионицом и одељење са интернет читаоницом, а такође је и пуноправни члан COBISS.SR (кооперативни библиографски систем и сервис), што олакшава претрагу фонда који поседује.

Читаоница

Референце[уреди]