Библиотека „Иво Андрић“ Андрићев институт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Библиотека „Иво Андрић“
Библиотека „Иво Андрић“ Андрићев институт
Оснивање2013.
ЛокацијаАндрићград, Вишеград
 Република Српска
Врстаспецијална

Библиотека „Иво Андрић“ према закону о библиотечкој дјелатности Републике Српске спада у специјалне библиотеке, а у надлежности је Андрићевог института у Андрићграду, пружајући услуге одређеној групи корисника у зависности од дјелаости организације у чијем је саставу. Библиотека је смјештена у просторијама института у Андрићграду. Рад ове библиотеке регулисан је Упутством о раду специјалне библиотеке – библиотеке у саставу Јавног предузећа. Овим Упутством се разрађују прецизније законске одредбе из других аката које се односе на оснивање и рад специјалне библиотеке уз поштовање стандарда.

Опште информације[уреди]

Библиотека „Иво Андрић“ је библиотека Андрићевог института. Основана је 2013. године. Намијењена је студентима и професорима Интернационалне академије умјетности, научним радницима и истраживачима из области историје, књижевности, оријенталистике и филма. Библиотека носи назив по српском нобеловцу Иви Андрићу као и Народна библиотека и представља једну од двије библиотеке у Вишеграду.

Организација[уреди]

Иако, је настала прије пар година, библиотека се по броју стручне грађе може сврстати у ранг са много старијим и озбиљнијим библиотекама у Републици Српској. Фонд Библиотеке достигао је број од преко 8.000 јединица грађе. У Библиотеци се налази литература на више свјетских језика, првенствено на српском, енглеском, италијанском, њемачком, шпанском, јапанском, кинеском као и на и другим језицима. Највише су заступљене монографије и периодика из књижевности, историје, уметности и психологије.[1]

Библиотека поседује читаоницу са 15 читалачких места. Корисницима је на распологању и 5 рачунара са приступом интернету.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Библиотека „Иво Андрић. Андрићев институт. Приступљено 26. 12. 2016.