Библиотека „Политика” Крупањ

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека „Политика”
Krupanj 021.jpg
Дом културе „Политика”
Оснивање1868.
ЛокацијаКрупањ
 Србија
Врстанародна
Обим35.000 књига
ДиректорДрагослава Остојић
АдресаМачков камен 3, Крупањ
Krupanj 009.jpg

Библиотека „Политика” је једина установа културе општине Крупањ. Налази се у згради некадашњег Дома културе подигнутом у периоду од 1978. до 1982. године, као поклон Новинске агенције „Политика”, као знак сећања на браћу Рибникар, оснивача Политике, који су смртно рањени на Мачковом камену и сахрањени у Рађевини.[1]

Зграда дома културе[уреди | уреди извор]

Зграда Дома културе је монументална грађевина, подигнута по пројекту архитекте Ивана Антића, модерног облика правих линија, који у простору где се налази, делује као скулптура, подсећа на брод усидрен између два брда.

Као основни материјали за градњу коришћени су дрво и камен као природни материјали, допуњени бетоном и стаклом. Располаже са више од 3 000m² употребног простора, у којима се налазе позоришна дворана, галерија, мала сала, атеље и библиотека.[2]

Историјат[уреди | уреди извор]

Прва читаоница у Крупњу основана је на Светог Саву 1868. године, под називом „Задруга рађевска”, када је уписано 50 чланова. Књижни фонд читаонице је страдао у поплавама 1912. године, као и у Првом светском рату, да би поново била обновљена 22. маја 1922. године у старој и оронулој згради. Уз помоћ шабачког професора Жике Поповића и новинара Политике Драгуљуба Јовановића, започето је прикупљање средстава за подизање нове зграде библиотеке. Крајем 1932. године изграђена је једноспратна зграда, сва у мермеру из села Кржаве крај Крупња.

Библиотека је поново пострадала 20. октобра 1941. године уласком Немаца и паљењем Крупња. Прва зграда која је планула био је Дом културе.

После рата читаоница је поново обновљена под називом „Народна читаоница и библиотека”, која је мењала своје седиште по зградама, све до 1980. године и изградње Дома културе „Политика”.

Библиотека данас[уреди | уреди извор]

Библиотека „Политика” поред своје основне делатности чувања и издавања књига, организатор је различитих културно уметничких дешавања.[3] У оквиру библиотеке ради три секције: Ликовна, рецитаторска и фолклорна. Ова последња делује у оквиру КУД „Мића Тадић” која окупља преко 200 чланова разврстаних у четири категорије.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Дом културе „Политика. ТО Крупањ. Приступљено 4. 5. 2017. 
  2. ^ „Библиотека “Политика“ у Крупњу центар културних дешавања у Крупњу”. Глас Подриња. Приступљено 4. 5. 2017. 
  3. ^ „Проекција два филма”. Крупањ инфо. Приступљено 4. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]