Манастир Свети Јован Бигорски

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бигорски манастир)
Манастир Свети Јован Бигорски
Бигорский монастырь.jpg
Основни подаци
Јурисдикција МПЦ
Држава  Република Македонија

Манастир Свети Јован Бигорски је један од најзначајнијих верских и културних објеката у Македонији. Посвећен је светом Јовану Крститељу и потиче из 11. века.

Налази се на северо-западу Македоније, поред магистралног пута Дебар - Гостивар, лежи на падинама планине Бистре, на обали реке Радике између села Ростуше, Велебрдо, Битуше и Требишта.

Историја манастира[уреди]

Манастир на старој разгледници

Према летопису манастира из 1833. године, цркву је изградио 1020. године Јован I Дебранин, први архиепископ Охрида (1018 – 1037). Турци Османлије су порушили манастир у 16. веку. Манастир је обновио игуман Иларион 1743. године. Он је изградио и неколико конака за монахе.

Један век касније, у периоду 1812-1825 за време игумана Арсенија (1807—1838) из оближњег села Галичник, битно је проширен манастир.[1]

Једно од највреднијих манастирских уметничких блага је дрвени иконостас којег су израдили домаћи мајстори у периоду од 1829-1835 године. За овај иконостас важи да је један од најлепших и највреднијих кипарских дела Византијске уметности у Македонији. За икону са ликом светог ЈОвана која је датирана у 1020 годину, верници тврде да има чудотворне исцелитељске моћи.

Манастирска црква је изграђена од туцаног камена - бигора, па се верује да се по томе и назива Биогорски. [2]

Данашњи манастирски комплекс састоји се од манастирске цркве, гробнице (костурнице) која се налази поред цркве, одбрамбене куле-звоника, зграде за боравак монаха и новоизграђеног дела за боравак гостију.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]