Бигорски манастир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Свети Јован Бигорски
Бигорский монастырь.jpg

Основни подаци
Држава Република Македонија

Манастир Свети Јован Бигорски је један од најзначајнијих верских и културних објеката у Македонији. Посвећен је светом Јовану Крститељу и потиче из 11. века.

Налази се на северо-западу Македоније, поред магистралног пута Дебар - Гостивар, лежи на падинама планине Бистре, на обали реке Радике између села Ростуше, Велебрдо, Битуше и Требишта.

Историја манастира[уреди]

Према летопису манастира из 1833. године, цркву је изградио 1020. године Јован I Дебранин, први архиепископ Охрида (1018 – 1037). Турци Османлије су порушили манастир у 16. веку. Манастир је обновио игуман Иларион 1743. године. Он је изградио и неколико конака за монахе.

Један век касније, у периоду 1812-1825 за време игумана Арсенија (1807—1838) из оближњег села Галичник, битно је проширен манастир.[1]

Једно од највреднијих манастирских уметничких блага је дрвени иконостас којег су израдили домаћи мајстори у периоду од 1829-1835 године. За овај иконостас важи да је један од најлепших и највреднијих кипарских дела Византијске уметности у Македонији. За икону са ликом светог ЈОвана која је датирана у 1020 годину, верници тврде да има чудотворне исцелитељске моћи.

Манастирска црква је изграђена од туцаног камена - бигора, па се верује да се по томе и назива Биогорски. [2]

Данашњи манастирски комплекс састоји се од манастирске цркве, гробнице (костурнице) која се налази поред цркве, одбрамбене куле-звоника, зграде за боравак монаха и новоизграђеног дела за боравак гостију.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]