Бил Синкевич

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бил Синкевич
5.21.11BillSienkiewiczByLuigiNovi.jpg
Датум рођења(1958-05-03)3. мај 1958.(61 год.)
Место рођењаБлејкли
 САД
Веб-сајтwww.billsienkiewiczart.com

Болеслав Филикс Роберт „Бил“ Синкевич (изговор: sin-KEV-itch)[1](енгл. Bill Sienkiewicz, IPA: /sɪn.'kewɪtʃ/; рођен 3. маја 1958. у Блејклију, Пенсилванија, САД) је амерички стрип-цртач и сценариста, најпознатији по стриповима Нови мутанти (енгл. The New Mutants) и Електра (енгл. Elektra) издавачке куће Марвел комикс.

Одрастао је у Њу Џерзију где је похађао Њуаршку школу за лепе уметности и индустријски дизајн. Са само 19 година почиње радити у Марвел комикс, а први стрип му је био Месечев витез (енгл. Moon Knight) у часопису Халк. Уз рад на епизодама разних стрипова, Синкевич је врло брзо стекао углед и као дизајнер корица са стрип-издања.

Иако су му цртачки узори били Курт Свон са Суперменом и Џек Кирби са Фантастичном четворком, већина проучаваоци жанра сматра да је на Синкевичев цртачки стил највише утицао Нил Адамс.[2]Најважнији стрипови[уреди]

Ди-Си комикс

Марвел комикс

Извори[уреди]

  1. ^ Писма читалаца, Фантастична четворка бр. 227 (фебруар 1981).
  2. ^ Томас, Мајкл. „Инртервју са Билом Синкевичом," Подаци о стрип-књигама (17. јул 2001): „Проучавајући Нилов рад, постао сам опсједнут њиме не могавши се одвојити од тих цртежа. Као да сам подсвесно желео да будем Нил ... А никог није било да ме посаветује и каже: не ради то, мораш бити свој... Када сам почињао са стрипом, чињеница да сам цртао попут Нила омогућила ми је посао. Заправо, Нил је једног дана назвао Шутера и рекао му: Имам овде једног талентованог клинца који црта као ја. Да ли то представља проблем?

Спољашње везе[уреди]