Биоскоп „Балкан“ у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Биоскоп „Балкан“)

44° 48′ 58″ С; 20° 27′ 45″ И / 44.81613° С; 20.46237° И / 44.81613; 20.46237

Биоскоп „Балкан“
Биоскоп „Балкан“
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1870.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Биоскоп „Балкан“ се налази у Београду, у улици Браће Југовића 16. Као објекат у којем су се одиграли значајни догађаји за историју и културу Београда и Србије и као део комплекса зграда које су настале крајем 19. века, зграда биоскопа „Балкан“ представља сведочанство културног, урбаног и архитектонског развоја Београда током друге половине 19. века и има статус споменика културе.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Зграда, која је првобитно била намењена хотелу „Булевар“, подигнута је између 1867. и 1870. године. на темељима турског хана, са 14 соба и кафаном, која је имала башту увек пуну гостију. Њу је почео да зида Ђорђе Пашона[2][3] произвођач алкохолних пића, али му је временом понестало новца, па је добио зајам од Ванђела Томе, познатог дуванџије. Како је позајмица била велика, Пашона није успео да је врати, те је 1900. године цело имање продао Ванђелу Томи.[4] Репрезентативна, академски обликована зграда, састоји се из три посебне целине између данашњих улица Македонске, Браће Југовића и Булевара деспота Стефана, уз који је касније дозидан део зграде у чијем се приземљу налазила велика сала за игранке и свадбе. У тој Сали украшеној раскошним лустерима, великим огледалима и лампионима крајем 19. века гостовале су аустријске и чешке музичке капеле, тако је Булевар постао „први београдски мјузик хол“.[5]
Свега три године после прве филмске пројекције у Београду, 1899. године, у овој сали приказан је први филм. У згради данашњег биоскопа „Балкан“ радила је од 1909. до 1911. године Опера на Булевару, први оперски театар у Београду,[6] под руководством Жарка Савића, због чега је и читав хотел постао познат под називом „Опера“.
Стални биоскоп у хотелу почео је са радом 1912. године под називом „Гранд биоскоп породице Гомон у хотелу Опера“. Једно време ту су даване и представе позоришта Бране Цветковића. Садашњи назив „Балкан“ биоскоп је добио почетком 1928. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе града Београда
  2. ^ Алексић, В.; Весковић, И.; Петровић, Ј. (2009). Београдски странци, прича о космополитизму и енергији града који траје. Београд: ТОБ. 
  3. ^ Поповић, Д. (1998). О Цинцарима. Београд. 
  4. ^ Досије споменика културе Биоскоп Балкан. документација Завода за заштиту споменика културе града Београда. 
  5. ^ Ђурић Замоло, Др Дивна (1988). Хотели и кафане 19. века у Београду. Београд: МГБ. 
  6. ^ „Istorija zgrade Bioskopa Balkan: Opera”. Fondacija Saša Marčeta. Приступљено 7. 4. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]