Бисерна река

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бисерна река
Dongguan010.jpg
Бисерна река код Гуангџоуа
Zhujiangrivermap.png
Базен Бисерне реке
Опште информације
Дужина2.400 km
Басен453.700 km2
Пр. проток9.500 ​m3s
СливЈужно кинеско море
Водоток
УшћеЈужно кинеско море
Географске карактеристике
Држава/е Кина
НасељаГуангџоу, Фошан и Џунгшан
ПритокеXi River, Dong River, Liuxihe River

Бисерна река (кин. 珠江) или река Џуђјан је трећа најдужа река у Кини, након реке Јангце и Жуте реке (Хоангхо) и има дужину од око 2400 km. По пловности, налази се на другом месту после Јангцеа.

Географија реке[уреди]

Река се налази на југу земље. Извире у покрајини Јунан и тече кроз покрајине Гуејџоу, Гуангси и Гуандунг, до Јужног кинеског мора. На ушћу у Јужно кинеско море река формира широку делту јужно од Гуангџоуа. На обалама које се протежу ка ушћу налази се Хонгконг и Макао. На улазу у ушће је планински архипелаг Ваншан.

Притоке[уреди]

Главне притоке Бисерне реке су: Сијанг (Западна река), Дунгјанг (Источна река) и Бејијанг (Северна река). Међутим, многи геолози се слажу да Бисерна река настаје тек спајањем река Сијанг (Западна река) и Бејијанг (Северна река), а 70 km од града Гуангџоуа им се придружује и Дунгјанг (Источна река), након тог тече према свом ушћу у Јужно кинеско море, где формира велику делту површине 7500 km² [1].

Насеља на реци[уреди]

Бисерна река ноћу у близини Гуангџоуа

Бисерна река је име добила по малом Бисерном острву, који се састоји само од песка и представља рукавац ове реке према своме ушћу. Острво се пре налазило усред реке, али променама у току реке, сада је уз саму обале. У близини овог острва, преко реке је изграђен висећи мост, дужине 3618 m. А недалеко од острва у делти се налази један од највећих градова у Кини Гуангџоу. Остали већи градови на острвима делте су Фошан и Џунгшан. Најзначајнији градови у самом ушћу, су Макао, Хонгконг, те Шенџен и Џухај.

Рукавац који тече кроз Гуангџоу (некадашњи Кантон) некад је био широк преко 2 km, па су га звали Бисерно море. Временом се сузио, тако да је данас широк само 180 м. Данас се уз његове обале протеже слободна предузетничка зона и једна од најбрже растућих привредних региона Кине.

Уређивање реке и пловност[уреди]

Сплавови за гајење бисера на ушћу Бисерне реке

Бисерна река је пловна великим делом свога корита. Реком плове многи рибарски чамци, бродови, али и сплавови на којима се узгајају бисери. Речно ушће Бисерне реке се редовно чистити и за пролаз прекоокеанских бродова.

Ипак, без обзира на пловност и чишћење, река је један од најзагађенијих водотокова у свету [2].

Референце[уреди]

  1. ^ Pearl River Delta (на језику: енглеским). Encyclopædia Britannica. Приступљено 25. 11. 2012. 
  2. ^ Made in Britain, dumped in China, The Independent, https://web.archive.org/web/20080412102006/http://www.independent.co.uk/environment/made-in-britain-dumped-in-china-433731.html

Литература[уреди]