Бискупија

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Бискупија (вишезначна одредница).

Бискупија (лат. dioecesisадминистрација, дијецеза) је назив за административну јединицу у неправославним хришћанским заједницама са традиционалним бискупским уређењем, као што су Римокатоличка црква или Англиканска црква. Бискупијом управља бискуп.

У Православној цркви постоји епархија (епископија).

Организација[уреди | уреди извор]

На челу бискупије се налази бискуп, односно бискуп суфраган. Он може имати и помоћне, викарне бискупе. Бискупија се даље дијели на жупе, на чијем челу стоје жупници. Жупник може вршити службу сам, али му се могу додијелити и помоћни жупници.

Понекад се жупе удружују у деканате, на чијем челу стоје декани. Они се непосредно потчињавају дијецезанском бискупу и врше надзор над радом свих подређених им жупника.

Надбискупија[уреди | уреди извор]

У Римокатоличкој цркви и Англиканској цркви, важнија бискупија којом управља надбискуп назива се надбискупија. Она може уједно бити и метрополија, али и не мора.

Све бискупије улазе у састав метрополије, тако да се њихови бискупи називају бискупима суфраганима.

Друге цркве[уреди | уреди извор]

Бискупија или дијецеза је такође црквено-административна јединица и у неким другим хришћанским црквама. Поједине протестантске цркве су задржале бискупско уређење и након реформације.

Види још[уреди | уреди извор]