Битка за Карантан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка за Карентан
Део Падобранског десанта савезника у Нормандији
Battle for Carentan - Map.jpg
План напада на Карантан
Време: 10. јун14. јун 1944.
Место: Карантан, Француска
Резултат: Победа војске Сједињених Америчких Држава
Сукобљене стране
 Сједињене Америчке Државе
 Немачка
Команданти и вође
Сједињене Америчке Државе Тејлор Д. Максвел
Сједињене Америчке Државе Ентони МакОлиф
Сједињене Америчке Државе Морис Роуз
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Вернер Остендорф
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Фридрих вон дер Хејде
Јачина
11 ваздушно-деснатних батаљона
1 тенковски батаљон
1 батаљон механизоване пешадије
2 падобранска батаљона
2 батаљона трупа са истока[1]
2 батаљона панцергренадира
1 оклопни батаљон

Битка за Карантан је сукоб у Другом светском рату између падобранских јединица Армије САД и немачког Вермахта током Битке за Нормандију. Битка је трајала између 10. и 15. јуна 1944. на прилазима и у самом граду Карантану.

Циљ америчких снага је био осигурање прилаза плажама на којима је извршен десант, и постављање одбрамбене линије против очекиваног контраудара немачких снага. Немачке одбрамбене снаге су имале циљ да што држе задрже град у свом поседу и ту дочекају појачање са југа. Циљеви су им били и онемогућавање спајања искрцаних трупа, као и могућност напада којим би снаге на полуострву Котентин биле одсечене.

Карантан је бранила 6 падобранска регимента, 2 батаљона трупа са истока, као и остатак немачких снага у окружењу. Као појачање је требало да стигне 17. СС панцергренадирска дивизија, али је њихов долазак успорен због недостатка залиха и напада савезничких авиона. У склопу савезничког падобранског искрцавања у Нормандији је избачена и 101. ваздушно-десантска дивизија са циљем освајања Карантана.

Америчке снаге су успешно оствариле циљ и ослободиле прилаз насипу у Карантан током 10. и 11. јуна. Недостатак муниције је натерао немачке снаге да се повуку током 12. јуна. Током 13. јуна је пристигло појачање у виду 17. СС дивизије, које је у почетку извршило успешан противудар, који је на крају био јалов, због пристизања снага из 2. америчке оклопне дивизије, које су завршиле осигуравање града и околине.

Извори[уреди]

Референце[уреди]

  1. Ове јединице су биле попуњене људством из земаља са истока, као што је Јерменија, Естонија и Литванија.