Битка код Бауцена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Бауцена
Део Рата шесте коалиције
Battle of Bautzen 1813 by Bellange.jpg
Битка код Бауцена
Време:20-21. мај 1813. година
Место:Бауцен, Саксонија
Резултат: Француска победа
Сукобљене стране
Француска Француско царство  Пруска
 Руска Империја
Команданти и вође
Француска Наполеон Бонапарта
Француска Мишел Неј
Француска Никола Удино
Пруско краљевство Гебхард Блихер
Руска Империја Барклај де Толи
Руска Империја Михаило Милорадовић
Јачина
115.000[тражи се извор] 96.000[тражи се извор]
Жртве и губици
до 18.000 12.000

Битка код Бауцена одриграла се 20-21. маја 1813. године између француске и руско-пруске војске. Битка је део Наполеонових ратова и завршена је победом Француске.

Припреме за битку[уреди]

После пораза код Лицена од 2. маја, Витгенштејнова руско-пруска армија (97 000 људи, 610 оруђа) повукла се на десну обалу Шпреје на уређене положаје код Бауцена. Верујући да су се Пруси одвојили од Руса и повукли на север, Наполеон је упутио генерала Неја са 60.000 људи према Берлину, а са главнином (око 100.000) пошао сам на Дрезден. Но, сазнавши 17. маја да су се савезници задржали код Бауцена одлучио је да их нападне. Наредио је Неју да скрене на југо-исток ради дејства на њихов десни бок и позадину, док је на челу главнине намеравао да изврши удар с фронта. У међувремену, 19. маја, Витгенштејн је упутио корпус Барклаја (24 000) у сусрет Неју, док се с главнином припремао за судар са Наполеоном. Барклај је убрзо наишао на Неја и под притиском Француза повукао се ка Глајни где је 20. маја образовао десно крило савезничке одбране. У центру је био Блихер (28 000 Пруса), на левом Милорадович (27 000 Руса), а општа резерва (18 000 Руса) код села Башица. Дуж реке Шпреје били су истурени јаки одреди.

Битка[уреди]

Наполеон је одлучио да 20. маја овлада само предњим савезничким положајем. Напад је почео у подне, после јаче артиљеријске припреме. На јужном крилу Французи су до 18 часова овладали предњим положајем, заузели Бауцен и одбацили Русе ка главном положају. Удино је успео да продре до Делена, али је ту заустављен ангажовањем знатних делова из резерве и до 22 часа одбачен ка Биневицу. У центру, јак отпор Пруса у рејону Бурка трајао је све до 20 часова, када је Султ успеода их одбаци ка Литену. Неј је потиснуо предстраже Барклаја, заузео село Кликс и задржао се на левој обали реке Шпреје. Падом ноћи борба је прекинута. У свануће, 21. маја Наполеон је наставио јак притисак на савезничко јужно крило. На северном крилу, до 10 часова Неј је избио до Прајтица али није продужио у позадину савезника према Хохкирху, већ је скренуо ка селу Клајн-Бауцен на Блихеров десни бок. Тада је Наполеон наредио Султу да пређе у одлучан напад, а истовремено је увођењем резерве угрозио и јужно крило и бок Пруса. Пред тим притиском око 16 часова савезници су одступили и тако избегли потпуни пораз. Наполеон их није гонио. Губици: савезници 12 000, Французи 18 000.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]