Битка код Будачког

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Будачког
Време:22. септембар 1575.
Место:{{{локација}}}
Сукобљене стране
 Османско царство
Команданти и вође
Ферхат-паша Соколовић

Битка код Будачког се одиграла 22. септембра 1575. године, између турских снага под командом османског беглер-бега Ферхат-паше и аустријско-хрватских снага под командом Х. Ауерсперга. Завршила се одлучном турском побједом.

Увод у битку[уреди]

Ферхад-паша је код Крупе на Уни скупио јаке снаге и током августа 1575. пошао на сјевер према долини ријеке Коране. На то је командант Војне крајине потпуковник Х. Ауерсперг наредио крајишким капетанима да хитно прикупе снаге на подручју Будачког (данас село Доњи Будачки) око 15 километара јужно од данашњег Карловца.

До ноћи 21. септембра се прикупило око 1000 коњаника и пјешака, са капетанима Јулијом Задранином, Томом Чадешом и другим племићима из околице. Дошла је и чета ускока са Жумберка. Ауерсперг је имао намјеру да ту дочека пристизање својих додатних снага.

Битка[уреди]

У зору 22. септембра примијећен је долазак Турака од стране истурених предстража. Ауерсперг је упутио одјељење Хусара у извиђање, под командом Ивана Војковића. Сам је кренуо ка предстражи уз пратњу око 60 коњаника. Хусари су разбијени у сукобу са турским предњим дијеловима, али је пристигао Ауерсперг и напао Турке који су потиснути уназад. Надајући се да ће пристићи остале његове трупе, Ауерсперг је затим неопрезно налетио на турску главнину и у неједнакој борби је погинуо, заједно са скоро свом пратњом. Остале крајишке јединице су по дијеловима тучене и углавном заробљене.

Посљедице битке[уреди]

Користећи ову побједу, Ферхад-паша је опустошио крај све до Метлике и вратио се у Босну са знатним плијеном. Ова битка је показала слабост заштите на граници према Турској, нарочито на правцу који је водио долином Коране и Купе. Стога, племићки сталежи Крањске, Корушке и Штајерске доносе одлуку о промјени организације одбране и јачању Војне крајине, као и о изградњи тврђаве под каснијим именом Карловац.

Види још[уреди]

Литература[уреди]