Битка код Кадиза (1702)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Кадиза
Део Рата за шпанско наслеђе
Време23. август29. септембар 1702.
Место
Исход Шпанска победа
Сукобљене стране
Краљевина Шпанија Енглеска Енглеска
Уједињене провинције
Команданти и вође
Франциско од Виљадариаса Џорџ Рук
Џејмс, војвода од Ормонда
Јачина
300 пешака
150 коњаника
50 бродова
14 000 пешака
Жртве и губици
непознати непознати

Битка код Кадиза била је опсада шпанског града Кадиза из 1702. године. Њу су спровеле англо-низоземска флота и војска током Рата за шпанско наслеђе. Англо-низоземске снаге су дошле до Кадиза 23. августа 1702. и опседале су га око месец дана. Град је успешно бранио маркиз од Виљадариаса са мање од 500 људи.

Битка[уреди | уреди извор]

Јула 1702. велика англо-низоземска флота под командом Џорџа Рука и Џејмса, војводе од Ормонда је послата да заузме Кадиз у успостави поморску базу на Медитерану.

Мали сукоби између команданата и тешкоће приликом искрцавања трупа омогућиле су грофу од Фернан Нуњеза да доведе појачање у утврђење. Виљадараисова лака коњица, познати шпански жинети, успоравала је напредовање енглеских трупа. Становништво је жестоко бранило град а ова одбрана је попримила обележја крсташког рата против протестантског агресора.

Англо-низоземска флота која је имала 25 линијских бродова није успела да сломи одбрану Кадиза. Након месец дана борбе англо-низоземске снаге су се повукле ка Лисабону.

Последице[уреди | уреди извор]

Енглеске и холандсе снаге биле су принуђене да се повуку али су у повратку добиле обавештење да се у близини креће шпанска Флота Индија коју је пратила француска флота. Англо-низоземске флота је готово уништила здружену шпанско-француску флоту и заробила је сребро у вредности од 14 000 фунти стерлинга.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]