Битка код Калодена

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Калодена
Део Јакобитског устанка

Догађај из побуне 1745., слика Дејвида Моријера
Време16. април 1745.
Место
Исход одлучујућа победа британске владе
Колапс јакобитске побуне
Сукобљене стране
 Велика Британија јакобити
 Француска
Команданти и вође
Војвода од Камберленда Чарлс Едвард Стјуарт
Јачина
8.000 око 7.000

Битка код Калодена је био последњи окршај у Јакобитском устанку из 1745. Јакобитске снаге под командом Чарлса Едварда Стјуарта су се сукобили са лојалистичком војском којом је командовао Вилијам Август, војвода од Камберленда 16. априла 1745. код Инвернеса у Шкотском побрђу. Победа код Калодена је одлучно зауставила јакобитске намере да збаце династију Хановер и врате династију Стјуарт на британски престо. Чарлс Стјуарт није више никада покушао да оспори власт Хановераца у Великој Британији.

Јакобитску војска су чинили шкотски горштаци, као и мањи део низијских Шкота и мали одред Енглеза из Манчестерског пука. Јакобите је помогла Француска ирским и шкотским јединицама у француској служби. Комбиновани пешадијски батаљон (Ирски пикетари) су чинили одреди из сваког пука Ирске бригаде уз један ексадрон ирске коњице у француској војсци који је служио у бици из одред ројалистичких Шкота регрутованих претходне године да би подржали захтеве Стјуарта. Војску британске владе су чинили углавном Енглези, уз значајан број Шкота из низија и побрђа, батаљон Алстераца и мали број хесена из Немачке и Аустрије. Битка код Калодена је била и брза и крвава и завршила се у року од једног сата. Након неуспешног јуриша горштака на владине линије, јакобити су се побунили и побегли су са бојишта.

Између 1.500 и 2.000 јакобита је убијено или рањено у краткој бици, док су владини губици били мали са 50 мртвих и 259. рањених- Битка и њене последице настављају да изизивају јаке емоције: Универзитет Глазгова је доделио војводи од Камберленда почасно докторат, али многи данашњи истраживачи трвде да су последице битке и потоње сламање јакобитизма биле бруталне, због чега је Камверленда добио надимак „Касапин“. После битке су начињени даљи покушаји да се јаче интегришу немирна Шкотска побрђа у Краљевство Велику Британију; уведене су прописи и казне са циљем да се ослаби галичка култура и разори шкотски систем кланова.