Битка код Картагине (238)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Картагине (238)
Време[[]]-[[]]
Место
[[]]
Сукобљене стране
Numidian forces loyal to Roman Emperor Maximinus Thrax Forces of Gordian I and Gordian II

Битка код Картагине вођена је априла 238. године током године шест царева између самопроглашених царева Гордијана II и Максимина Трачанина. Завршена је Максиминовом победом.

Увод[уреди | уреди извор]

Почетком године на царском престолу налазио се Максимин Трачанин који је на власт дошао 235. године силом преотевши престо. Међу припадницима римске аристократије био је непопуларан због свог скромног порекла, високих пореза и ничим оправданих егзекуција припадника аристократије. Против Максимина је 238. године избио устанак у Северној Африци. За новог цара проглашен је Гордијан I који је за свога савладара именовао свога сина Гордијана ΙΙ.

Битка[уреди | уреди извор]

Локални гувернер Нумидије, Карпелијан, иначе стари непријатељ Гордијана, искористио је прилику да га нападне са изговором гушења устанка. У његовој војсци налазила се и једна римска легија. Гордијан им се могао супротставити само слабо обученом локалном милицијом. Сам Гордијан је погинуо. Сазнавши за то, његов отац се обесио. Тако је устанак угушен. Међутим, победник их је надживео само месец дана. У јуну су Максимина убили сопствени војници.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Историја старог Рима - Н. А. Машкин, Научна књига, 2002. година