Битка код Метаура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Метаура
Део Другог пунског рата
Пошаљи фотографију
Време: 207. п. н. е.
Локација: крај реке Метаур, Италија
Резултат: Победа Рима
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Картагина Римска република
Заповедници
{{{заповедник1}}} {{{заповедник2}}}
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
30.000 војника 37.000
Губици
10.000 војника непознато
{{{подаци}}}

Битка код Метаура одиграла се 207. п. н. е. између Рима и Картагине близу реке Метаур. Битка је део Другог пунског рата и представљала је значајну римску победу. Римљани су спречили да Ханибал добије појачање. Тиме је значајно одређен смер Другог пунског рата.

Картагињане је водио Ханибалов брат Хасдрубал Барка. Требало је да дође са опсадним справама и појачањима да би Ханибал могао освојити Рим. Хасдрубал Барка је дошао из Шпаније копненим путем преко Алпа поновивши Ханибалов легендарни пут. Међутим, Хасдрубала Барку су чекале две римске армије, које су водили конзули Марко Ливије Салинатор и Гај Клаудије Нерон.

Гај Клаудије Нерон се борио са Ханибалом стотине километара јужније од реке Метаур. Усиљеним маршем стиже конзула Салинатора. Његов марш није приметио ни Ханибал ни Хасдрубал. Његовим доласком Римљана има далеко више. У бици је било 30.000 Картагињана и 37.000 Римљана.

Хасдрубал Барка покушава да копира Ханибалову тактику из битке код Кане, па поставља своје најискусније војнике на крила, а свеже регрутиране у центар. Међутим центар је толико брзо поражен да ветерани нису ништа стигли да учине. Рим побеђује, а Хасдрубал гине у бици. Око 10.000 Картагињана је погинуло у тој бици. После битке Хасдрубалу одсецају главу, те односе и бацају у Ханибалов логор да му покажу знак тешког пораза.

Ханибал више није могао рачунати ни на какво велико појачање, а овом победом Рим је показао довољно велику снагу.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]