Битка код Никеје

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Никеје
Asia Minor 188 BCE.jpg
Време:193
Место:Никеја
Сукобљене стране
forces of Septimius Severus forces of Pescennius Niger

Битка код Никеје вођена је 193. године између римских армија Септимија Севера и његовог супарника Песценија Нигера. Део је године пет царева, а завршена је победом Севера.

Увод[уреди | уреди извор]

Комод је убијен 31. децембра 192. године. Следећег дана је Сенат градског префекта Пертинакса прогласио новим царем. Међутим, против Пертинакса је устала Преторијанска гарда која га је убила 28. марта. Исти дан су њени припадници на аукцији одабрали Дидија Јулијана за цара. Истовремено су, независно један од других, уз подршку својих трупа, себе прогласили царем гувернери три провинције: Клодије Албин у Британији, Септимије Север на Балкану и Песценије Нигер у Сирији. Север који је био најближи Риму је први стигао тамо и 193. године је потврђен за цара. Клодију Албину је доделио титулу Цезара због чега је овај одустао од похода на Рим. Песценије је са својим трупама заузео Византион. Север на Балкан шаље свог легата Тиберија Клаудија Кандида који је Песценију нанео пораз код Кизика. Песценије се повлачи у Малу Азију организујући одбрану од Кандида.

Битка[уреди | уреди извор]

Пред саму битку, град Никеја отвара врата Кандиду, а њен традиционални противник Никомедија остаје верна Нигеру. Битка је имала променљив ток, али је на крају Кандид одлучним нападном однео победу. Ноћ је спасла Нигерову војску од потпуног уништења. Повукао се и консолидовао своје трупе, али су оне следеће године потпуно поражене у бици код Иса.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Историја старог Рима - Н. А. Машкин, Научна књига, 2002. година