Битка код Ореја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка код Ореја
Део Стогодишњег рата
Battle of Auray 2.jpg
Битка код Ореја
Време:29. септембра 1364.
Место:Оре (Француска)
Резултат: Енглеска победа
Сукобљене стране
Династија Валоа Династија Плантагенет
Команданти и вође
Blason Blois-Châtillon.svg Шарл I Бретањски Armoiries Jean de Montfort.svg Иван V Бретањски,
Blason Jean Chandos.svg Џон Чандос
Јачина
4 000 3 500
Жртве и губици
1000 непознати

Битка код Ореја (енгл. Battle of Auray, франц. Bataille d'Auray) водила се 29. септембра 1364. године и била је једна од највећих битака стогодишњег рата.[1]

Битку је прадходила енглеска опсада Ореја 1364. године, под командом бретањског војводе Ивана V Храброг. Пошто је енглеска флота блокирала долазак хране у град, владар града је склопио мировни уговор и предао град, изузев тврђаве. Дана 27. септембра ка граду је кренуо француски заповедник Шарл I Бретањски, који се налазио у близини града. Његове чете су 28. септембра дошле на леву обалу оближње реке и заузеле позицију испред замка. Жан се уплашио и прешао на десну обалу. Шарл је покушао да преговара, али после неуспеха крануо је за енглеском војском и прешавши реку дошао је на мочварно подручје северно од замка, крећући се право ка замку, у коме су Енглези пред градском капијом заузели положај.

Борба је почела окршајем енглеских стрелаца и француских самострелаца. Онда су Французи неко време почели жестоко да надвладавају Енглезе. Моћни племић Џон Чандос се у најодлучнијем часу битке придружио Енглезима. После страшног покоља Енглеза у бици, и тешких губитака, Француско десно крло је опколило део енглеске војске, ово су искористили остаци енглеске војске и као вихор напали лево француско крило. Сам Шарл је рањен копљем, а онда и заробљен. Француска победа се зачас претворила у пораз.

Та битка означила је крај рата за бретоњско наслеђе, због убедљиве победе Енглеза. Она је утицала на француског и енглеског краља, тако да је 1365. године дошло до мира.

Референце[уреди]

Литература[уреди]