Битка код Острога Камена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Острога Камена
Део Козачког устанка Наливајка
Nalyvaiko Uprising 1594-1596.PNG
Устанак Наливајка
Време: 25. март 1596
Место: Бела Црква
Државна заједница Пољске и Литваније
Узрок: гушење козачког устанка
Резултат: нерешено
(тактичка победа Пољака)
Сукобљене стране
Herb Rzeczypospolitej Obojga Narodow.svg Државна заједница Пољске и Литваније Herb Viyska Zaporozkogo (Alex K).svg Запорошки козаци
Команданти и вође
краљеви хетман Станислав Жолкевски хетман Северин Наливајко
хетман Матеј Шаула
Саша Федорович
Јачина
12600 војника, 24 топова 7000 војника, 20 топова
Жртве и губици
око 300 мртвих око 2000 мртвих и рањених

Битка код Острога Камена био је бој малоруских козачких устаника против (католичке) пољске репресије, 25. марта 1596. у близини Беле Цркве. Козаке је водио хетман Северин Наливајко а пољску војску хетман Станислав Жолкевски.

Историја[уреди]

После пораза пољске претходнице Ћирила Ружинског, који је имао око 500 војнка, у битку стиже краљеви хетман Станислав Жолкевски, са главном војском; 3220 пољских хусара, 1338 оклопљених хоругва, 800 најамника и 1244 обичних војника, са 24 топова. Због премочи Пољака Козаци су одступали до Острога Камена, код Беле Цркве. Тамо су се утврдили са лагером коњских возова, одбрану је чинио ред ширине 5 возова. Због јаке утврде пољски хетман Жолкевски оклевао је да започне напад, поготово због јаке артиљерије и доброг утврђења. На другој страни бојао се да током ноћи искористе хлад и преко мочвара побегну. Жолкевски се је бојао и да би могући дубоки снег успорио његово снабдевање, зато је прешао у напад. Пољаци су опкружили козачки камп и напали са свих позиција.

Прво су хтели да одмакну возове, који су чинили добру одбрану од пољске коњице. Козаци су их дочекали силним огњем из топова и пушчане паљбе од Козака, који су се крили испод возова. Напад Пољака је био, уз велике жртве са обе стране, одбијен. На козачкој страни убијен је пуковник Саша Федорович, док је био хетман Матеј Шаула тешко рањен[1].

Пољаци су се повукли до Беле Цркве, а Козаци су прешли Дњепар до недалеког Трипоља.

Референце[уреди]

  1. одсечена једна рука

Литература[уреди]

  • Черкас Б., «Казацкое войско до середины XVII ст.», Киев. «Киево-Могилянская академия», 2006 (руски)
  • Яворницкий Д., «История запорожских казаков.» Том 2. Киев. «Научная мысль», 1990 (руски)
  • www.litopys.org.ua (украјински)