Битка код Сеуте

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Сеуте
Део Мароканско-португалских ратова

Хенри Морепловац за време освајања Сеуте
Време14. август 1415.
Место
Исход Португалијске трупе заузимају Сеуту
Сукобљене стране
Португалија Мариниди
Команданти и вође
Жоао I
Хенри Морепловац
Бен Салах
Јачина
45.000 војника Непознато
Жртве и губици
8 војника неколико хиљада убијено или заробљено

Битка код Сеуте (14. август 1415) и португалско освајање северноафричког града Сеуте је у вези са португалском династијом Авиш. Принц дон Енрике од Португалије познатији као Енрике Морепловац је био учесник те битке.

Рођен 1394. године, Енрике је био четврти син краља Жоаоа I и краљице Филипе. Жоао I је предводио своје синове и португалске трупе у нападу на муслиманско упориште Сеуту 1415.

Португалска победа је значила много више од добијене битке. Њихова победа над муслиманима је пробудила снове о уједињеном хришћанству које ће надјачати ислам.

Око 45.000 људи који су дошли са 200 бродова су успели да изврше неочекиван напад и затекну градску одбрану неспремну. Битка је започела у зору а већ те вечери су Португалци освојили град. Принц Енрике је рањен у бици за Сеуту, која је у тада била позната као „Кључ Медитерана“.

Ова победа је била прво веће европско освајање у Африци, које је наговестило експанзију која ће убрзо да се прошири на све континенте.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Aileen Gallagher, Prince Henry the Navigator: Pioneer of Modern Exploration (2003)
  • Peter O. Koch, To the ends of the earth: the age of the European explorers (2003)
  • Gomes Eanes de Zurara, Crónica da Tomada de Ceuta (escrita em 1453, trata-se de uma importante obra relativa a esta guerra.)