Битка код Сигета

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Битка код Сигета
Johann Peter Krafft 005.jpg
Јуриш Николе Шубића из утврђења Сигета
Време:1566.
Место:Код Сигетвара, данашња Мађарска
Исход: Победа Турака
Сукобљене стране
Хабзбуршка монархија Османско царство
Команданти и вође
бан Никола Шубић Зрински султан Сулејман I
Жртве и губици
непознат број 25.000

Битка код Сигета је била битка која се догодила услед опсаде тврђаве (данашњег мађарског града Сигетвара) љета 1566. године. Вођена је између хабзбуршких снага под вођством хрватског бана Николе Шубића Зринског и отоманских снага под вођством султана Сулејмана I. Завршена је освајањем тврђаве од стране Турака.

Позадина[уреди | уреди извор]

Мало утврђење Сигет било је кључна препрека турском надирању према срцу тадашње Европе, према граду Бечу, али и главни ослонац одбране која је штитила срце Хрватске од обухвата са севера и од ударца у леви бок и леђа хрватској банској војсци која се грчевито брани.

У то време, године 1566, турска војска је држала у поседу најснажнија упоришта Будим и Београд, а намера им је заузети утврђења Егер и Сигет. Падом Сигета Турцима се отвара могућност окретања на југ и врло брзо турска коњица може продрети до бискупског града Загреба, а пад Загреба значи и сигурни пад генералата Карловца и Вараждина. Богато Хрватско Загорје постало би мета пљачке турских одреда. Загреб би постао упориште турских нападачких одреда за освајање јужних немачких градова и северних италијанских градова.

Битка[уреди | уреди извор]

Замак Сигетвар

На истоку Хрватске упорно и храбро бране се хрватске банске сатније, Вараждинци су спремни за брзу помоћ Ђурђевцу и Крижевцима који су се посложили са својим харамијама и одолевају, а бански бандерији уздуж Муре и Драве спремни су на дубоке продоре према истоку. На југу око тврдога града Карловца чврсто стоје граничари, а све положаје на масиву Велике Капеле запосели су одреди хрватске банске војске. Немци врло дарежљиво шаљу новац, оружје, па и мање војничке одреде, јер свесни су да се управо ту бране и њихове јужне границе.

У малој утврди Сигет бан и гроф хрватски Никола Шубић Зрински ужурбано се припрема за одбрану, његова посада састављена од хрватских, мађарских и немачких војника потпуно му је одана. Сви су војници чврсто одлучили истрајати до краја, до последњег човека бранити мало утврђење на које је кренула страшна сила од готово 100.000 турских војника уз потпору од 200 топова коју лично води нико други до султан Сулејман I. Но, султан добро познаје Николу Шубића Зринског, његову храброст, част и у великој је недоумици: кренути на Сигет или га ипак заобићи и кренути на утврђени град Токај. Велики везир Мехмед-паша Соколовић такође јако добро познаје Зринског, али ипак саветује султана да се прво заузме Сигет. Султан је тако и одлучио, али била је то кобна одлука. Турска војска под Сигетом тешко ће искрварити и заувек изгубити своју моћ, а пад Сигета платиће страшним жртвама око 18.000 најелитнијих коњаника (делија) и око 7.000 јањичара. Но, то све не би ни било тако страшно, али морални и војнички ударац био је још кобнији и болнији. Мала посада бранитеља тврђаве Сигет није се хтела предати и поред свих турских понуда у злату и богатим даровима, бану Зринском понуђена је чак хрватска круна, али све је то глатко одбијено, није било пребега нити издајника, а последњих 250 бранитеља једноставно је провалило из града и храбро изгинуло и поред поновљених позива турских војника да не гину узалудно. На крају сам султан није дочекао пад Сигета већ је умро у свом шатору.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]