Битка код Туниса

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Туниса
Време255. п. н. е.
Место
Сукобљене стране
Roman Republic Carthage

Битка код Туниса (Битка код Баграде) одиграла се 255. године п. н. е. између војске Римске републике предвођене Марком Атилијем Регулом и Картагине предвођене Ксантипом од Картагине. Битка је део Првог пунског рата и завршена је великом картагинском победом и уништењем римске експедиције у Северној Африци. Картагина више није била непосредно угрожена, а тежиште рата се поново преселило на Сицилију.

Позадина[уреди | уреди извор]

Након победе у бици код Екнома Римљанима је био отворен пут до Африке и конзули су, поправивши бродове и узевши свеже залихе, запловили морем и пристали у Клупеји, на североисточном углу рта Хермијан. Освојивши град након кратке опсаде и претворивши га у полазиште ратних операција, римске вође су почеле да пустоше богату област препуну вила и имања имућних Картагињана. Из Сената стиже наређење да се Манлије врати у Рим, заједно са флотом и већим делом плена. У Африци остаје Регул који наставља поход са војском од око 15.000 људи. Неко време поход је био успешан, а Картагињани се повлаче унутар својих зидова и постају пасивни посматрачи пропадања и разарања које је стигло до самих капија града. Регул је заузео Тунес и претворио овај град у свој штаб. Тиме је онемогућио комуникацију Картагине са копном. Нове страхове донео је општи устанак дивљих номадских племена која су кренула по целој земљи, пљачкајући и спаљујући све што су Римљани оставили.

Припреме за битку[уреди | уреди извор]

Картагини је сада претила глад, а број становника се повећао доласком многих бегунаца који су желели да се сакрију унутар зидина. У очајању, Картагињани су послали изасланике да договоре услове мира са Регулом. Конзулов став је био јако надмен, а услови претерани, тако да су картагинске вође решиле да се боре до краја и издрже и оно најгоре. Та упорност им је на крају донела и награду. У Картагину је стигао контингент грчких плаћеника, а са њима и Спартанац по имену Ксантип који је био обучен у старој дисциплини Ликурга и часно се борио против Пира када је овај краљ опколио Спарту. Ксантип је убрзо показао приметно умеће и њему су поверене картагинске трупе. Грци су увидели грешку картагинских вођа, који су страховали од сусрета са римским легијама на отвореном простору и држали се брда и узвишења где нису могли ефикасно да користе коњицу и слонове.

Битка[уреди | уреди извор]

Пошто је провео неко време у организацији и вежбању трупа, Ксантип је изашао из Картагине и улогорио се на отвореној равници, са снагама које су се састојале од 12.000 пешака, 4.000 коњаника и 100 слонова. Регул није оклевао у прихватању изазова и уследила је битка која се завршила потпуним поразом римских трупа. Римски војници су, додуше, потпуно оправдали свој углед и показали се као далеко надмоћнији над пешадијом Картагине, али су поражени снажним нападом слонова и изгажени до смрти, или раскомадани од стране коњаника, изузев 2.000 војника који су успели да побегну у Клупеју. Само 500 војника је било заробљено, а међу њима је био и конзул Регул.

Последице[уреди | уреди извор]

Након битке преживели Римљани окупили су се код Асписа. Картагињани су их једно време неуспешно опседали. Преживелима Римљанима дошла је у помоћ римска флота од 350 бродова. Након победе над картагињанском флотом превезли су преживеле до близу Сицилије. Ту их је задесила велика олуја, у којој је спашено само 80 бродова. Том приликом вероватно се подавило око 25.000 војника и 70.000 морнара. Након уништења римске флоте Картагињани су се поново охрабрили и послали су Хаздрубала са војском на Сицилију.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Древни Рим, Република - Гедис и Гросет, Народна књига, Алфа 2006. година (192-195 страна)