Битка код Хоенлиндена

Са Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Хоенлиндена
Део Рат друге коалиције

Битка код Хохенлиндена
Време3. децембар 1800. године
Место
Исход победа Француске
Сукобљене стране
Француска Француски конзулат Хабзбуршка монархија Хабзбуршка монархија
Кнежевина-изборник Саксонија Електорат Саксонија
Команданти и вође
Жан Моро Надвојвода Јохан Аустријски
Јачина
41.990 пешадија, 11.805 коњица 46.130 пешадија, 14.131 коњица
Жртве и губици
2.500 погинулих и рањених 4.600 погинулих и рањених, 8950 заробљених

Битка код Хоенлиндена вођена је 3. децембра 1800. године између француске и аустријске војске. Део је Француских револуционарних ратова тј. Рата друге коалиције, а завршена је француском победом.

Ова убедљива победа, заједно са победом првог конзула Наполеона Бонапарте у бици код Маренга 14. јуна 1800. је окончала Рат друге коалиције. Аустријанци су фебруара 1801. потписали Линевилски мир, прихвативши француску контролу све до Рајне и француске марионетске републике у Италији и Низоземској. Потоњим Амијенским миром између Француске и Велике Британије је почео најдужи предах у ратовима Наполеонове ере.

Битка[уреди | уреди извор]

Аустријски надвојвода Јохан прешао је 30. новембра реку Ин и у наступању ка Минхену 1. децембра одбацио француске снаге код Ампфинга. Бројнија француска армија под генералом Мороом ступила је у контакт са аустријском армијом 3. децембра. Главна аустријска колона под Коловратом, без претходнице и побочнице, избила је око 8 часова из шуме и напала предње делове армије француског генерала Грушија. Јохан је сматрао да су то само француске заштитнице па је наредио фронтални напад. Армијска резерва генерала Лихтенштајна остала је код Мајтенбета због закрчености пута Мајтенбет-Хоенлинден. Делови Грушијеве дивизије брзо су се средили и пружили енергичан отпор. Јохан је одлучио да сачега колоне Латура и Риша које су касниле због лоших путева и времена. Ришпанс око 9 часова напада и разбија аустријске резерве и артиљерију. Генерал Паул Грење у првим поподневним часовима напада колону Латура. Око 14 часова, аустријски центар био је уништен. Било је јасно да је битка за Аустријанце изгубљена. Аустријанци су имали извесних успеха на десном крилу, али су снаге Клауда Леграна успеле да одбаце аустријске снаге на Ленгдорф. Једна француска бригада продрла је у Изен и одбацила Аустријанце према Дорфену. Снаге генерала Декана напале су колону генерала Риша и делове аустријске главне колоне и нанеле им велике губитке. Због невремена и ноћи, Моро није предузео гоњење. Губици: Аустријанци 4659 погинулих и рањених и 9000 заробљених, 50 оруђа и 300 кола. Французи су имали укупно 2500 погинулих и рањених.

Извори[уреди | уреди извор]