Битка у Доверском теснацу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Битка у Доверском теснацу
Ww1pddBroke.jpg
Време:20.-21. април 1917.
Место:Доверски теснац
Резултат: Победа Британске морнарице
Сукобљене стране
 Уједињено Краљевство  Немачко царство

Битка у Доверском теснацу је поморска битка из Првог светског рата, која се одиграла у Доверском теснацу у ноћи 21. априла 1917.

Две групе разарача Немачке царске морнарице су 20. априла 1917. извршила упад у Доверски теснац ради бомбардовања савезничких позиција на обали и како би испровоцирали на борбу ратне бродове који су патролирали Доверским баражом. То подручје је било пуно плутајићих мина које су имале улогу да спрече немачке бродове да уђу у Ламанш. Нешто пре поноћи шест разарача је бомбардовало Кале а још шест Довер. Два брода — вође флотила Краљевке морнарице, „Broke“ којим је командовао капетан Едвард Еванс (Edward Evans) и „Swift“ су патролирала близу Довера и упустила су се у борбу са немачким бродовима у ране јутарње часове 21. априла 1917. близу Гудвин Сендса (Goodwin Sands). У конфузној акцији „Swift“ је торпедовао „Г-85“. „Broke“ се сучелио са „Г-42“ и та два брода су остала заробљена заједно. Једно време је трајала борба прса у прса између двају посада, све док „Broke“ није успео да се ослободи, а „Г-42“ је потонуо.

„Broke“ је због оштећења морао да буде одшлепан назад у луку. Осталих десет немачких разарача су успели да се врате у луку без губитака.

Литература[уреди]