Бихавски рејон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бихавски рејон
Быхаўскі раён
Flag of Бихавски рејон
Застава
Official seal of Бихавски рејон
Грб
Mogilev-Oblast-Byhov.png
Држава  Белорусија
Област  Могиљовска област
Админ. центар град Бихав
Површина
 • Укупно 2,263.16 km2 (873.81 sq mi)
Становништво (2009.)
 • Укупно 35,148
 • Густина 16/km2 (40/sq mi)
Временска зона UTC+3
Вебсајт Званични веб-сајт

Бихавски рејон (блр. Быхаўскі раён; рус. Бы́ховский райо́н) је административна јединица другог нивоа у централном и јужном делу Могиљовске области на истоку Републике Белорусије.

Административни центар рејона је град Бихав.

Географија[уреди]

Бихавски рејон обухвата територију површине 2.263,16 км² и највећи је рејон по површини у Могиљовској области.[1] Граничи се са 5 рејона Могиљовске области (Киравски, Кличавски, Могиљовски, Чавуски и Славгарадски) и са Рагачовским рејоном Гомељске области на југу.

Најважнији водоток је река Дњепар са својим десним притокама од којих је најважнија Друт. У источном делу рејона уз обале Дњепра налази се пространа Годиљовска мочвара, док је на западу на реци Друт подигнуто вештачко Чигиринско језеро.

Историја[уреди]

Рејон је основан 17. јула 1924. године. Све до јула 1930. био је у саставу Могиљовског округа, а у садашњој Могиљовској области је од 15. јануара 1938. године.

Демографија[уреди]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 35.148 становника или у просеку 15,59 ст/км²,[2] од чега нешто мање од половине живи у урбаним срединама.

Основу популације чине Белоруси (92,46%), Руси (5,61%), Украјинци (1,24%) и остали (0,69%).

Административно рејон је подељен на подручје града Бихава који је уједно и административни центар рејона, и на још 13 сеоских општина.

Саобраћај[уреди]

Кроз рејон пролази железница МогиљовЖлобин и аутопутеви Могиљов—Гомељ и Могиљов—Бабрујск. Река Дњепар је пловна на делу тока кроз овај рејон.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]