Бихавски рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Бихавски рејон
Быхаўскі раён
Положај Бихавског рејона
Држава Белорусија
Област Могиљовска област
Админ. центарград Бихав
Површина2.263,16 km2
Становништво2009.
 — број ст.35.148
 — густина ст.15,53 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Бихавски рејон (блр. Быхаўскі раён; рус. Бы́ховский райо́н) је административна јединица другог нивоа у централном и јужном делу Могиљовске области на истоку Републике Белорусије.

Административни центар рејона је град Бихав.

Географија[уреди | уреди извор]

Бихавски рејон обухвата територију површине 2.263,16 км² и највећи је рејон по површини у Могиљовској области.[1] Граничи се са 5 рејона Могиљовске области (Киравски, Кличавски, Могиљовски, Чавуски и Славгарадски) и са Рагачовским рејоном Гомељске области на југу.

Најважнији водоток је река Дњепар са својим десним притокама од којих је најважнија Друт. У источном делу рејона уз обале Дњепра налази се пространа Годиљовска мочвара, док је на западу на реци Друт подигнуто вештачко Чигиринско језеро.

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 17. јула 1924. године. Све до јула 1930. био је у саставу Могиљовског округа, а у садашњој Могиљовској области је од 15. јануара 1938. године.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 35.148 становника или у просеку 15,59 ст/км²,[2] од чега нешто мање од половине живи у урбаним срединама.

Основу популације чине Белоруси (92,46%), Руси (5,61%), Украјинци (1,24%) и остали (0,69%).

Административно рејон је подељен на подручје града Бихава који је уједно и административни центар рејона, и на још 13 сеоских општина.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Кроз рејон пролази железница МогиљовЖлобин и аутопутеви Могиљов—Гомељ и Могиљов—Бабрујск. Река Дњепар је пловна на делу тока кроз овај рејон.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]